Gemt
Presse og Nyheder

Her er de vigtigste punkter i EU-Kommissionens kemikaliestrategi for bæredygtighed

24. november 2020

Kommissionen har offentliggjort EU’s kemikaliestrategi for bæredygtighed, og er et nyt element i European Green Deal, der blev præsenteret tidligere i år. European Green Deal har en ambition om ”zero pollution”, og kemikaliestrategien er første skridt i denne retning.

EU-Kommissionens nye kemikaliestrategi for bæredygtighed skal først og fremmest fremme innovationen for sikre og bæredygtige kemikalier samt beskytte menneskers sundhed og miljøet mod farlige kemikalier.

Kemikaliestrategien indeholder blandt andet følgende fokuspunkter:

  • Et forbud mod de mest skadelige kemikalier i forbrugerprodukter – skadelige kemikalier skal kun være tilladte, hvor det er essentielt
  • Øget fokus på cocktaileffekter af kemikalier, ved risikovurderinger af kemikalier
  • Udfasning af PFAS-stoffer i EU, medmindre deres brug er essentiel
  • Øge investeringer og den innovative kapacitet til produktion og anvendelse af kemikalier, der er sikre og bæredygtige by design gennem hele deres livscyklus
  • Etablere en enklere "et stof - en vurdering"-proces for farevurderingen af kemikalier
  • Fremme EU's modstandskraft i forhold til forsyningen af kritiske kemikalier
  • Spille en førende rolle globalt ved at kæmpe for og fremme høje standarder

Dansk Erhvervs høringssvar
Dansk Erhverv har afgivet høringssvar på Miljø- og Fødevareministeriets EU-miljøspecialudvalgs rammenotat til EU-Kommissionens kemikaliestrategi. Her slår Dansk Erhverv fast, at vi bakker op om EU-kemikaliestrategien og betragter initiativerne som grundlæggende vigtige for, at EU kan opnå øget bæredygtighed og sikkerhed for brug af kemikalier på sigt.

Der bør dog i strategien være et øget fokus på at løfte beskyttelsen over for problematiske og ulovlige kemikalier i forbrugerprodukter, ligesom EU-strategien ikke kommer tilstrækkeligt ind på genanvendelse af kemikalier.

Læs om EU's kemikaliestrategi for bæredygtighed her.

Kontakt os

Handel

Jakob Lamm Zeuthen

Miljøpolitisk chef
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.