Gemt

Hjemmearbejde har skånet dansk økonomi for massiv nedtur

Danmarks Statistik har offentliggjort tal, der viser, at 17% arbejdede hjemme regelmæssigt i 2020. Det er den højeste andel der nogensinde er opgjort i statistikkens historie.

Nyhed

18. februar 2021

Torsdag offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser, at 17% arbejdede hjemme regelmæssigt i 2020. Det er den højeste andel der nogensinde er opgjort i statistikkens historie. I 2019 var der til sammenligning 8%, der angav, at de arbejde regelmæssigt hjemmefra.

Det er naturligvis en rekord, der kan tilskrives, at COVID-19 pandemien har periode har nedlukket store dele af samfundet. Ser man isoleret set på andet kvartal, hvor den første nedlukning fandt sted, så eksploderede andelen af regelmæssigt hjemmearbejde til et niveau omkring 26%. Inkluderer man også de, der kun af og til arbejdede hjemme, så lå den samlede andel af hjemmearbejdende på hele 40%.

Andelen af hjemmearbejde er naturligvis meget forskellig fra branche til branche. Højdespringeren er branchen information og kommunikation, hvor hele 38% arbejdede regelmæssigt hjemme i 2020. I bunden finder vi Bygge- og anlægssektoren, hvor kun ca. 7% arbejdede regelmæssigt hjemme i 2020.

Hvis hjemmearbejde ikke havde været muligt, ville arbejdet enten ikke være blevet løst, eller også var det blevet løst på en fysisk arbejdsplads med stor smitterisiko til følge. Den store udbredelse af hjemmearbejde har altså i høj bidraget til at få Danmark mere skånsomt igennem coronakrisen. Det har været muligt som følge af den effektive digitale infrastruktur vi har i Danmark.

Der kan dog også være udfordringer forbundet med hjemmearbejde. Hjemmeskoling og børnepasning tager både tid og kræfter i mange børnefamilier. Man kan derfor i udgangspunktet ikke forvente samme produktivitet ved hjemmearbejde. Det er derfor også positivt, at 0-4. klasserne nu igen er tilbage i skole. Det vil meget direkte øge produktiviteten hos de arbejdende børneforældre

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil