Gemt
Presse og Nyheder

Industriproduktionen nu ramt af viruskrisen - men der er mere i vente

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort foreløbige tal, der viser, at industriens omsætning faldt med 13% fra marts til april. Det er en markant forværring i forhold til samme periode sidste år, hvor industriens omsætning faldt med mere beskedne 1%.

Nyhed

18. maj 2020

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort foreløbige tal, der viser, at industriens omsætning faldt med 13% fra marts til april. Det er en markant forværring i forhold til samme periode sidste år, hvor industriens omsætning faldt med mere beskedne 1%. Når det er sagt, så er et fald i industriens omsætning på 13% eller mere bestemt ikke et sær-syn. I april 2017 så vi således et fald i industriens omsætning på over 17%. Faldet i industriens omsætning i april kan derfor heller ikke siges at være exceptionelt stort.

Det kan måske lyde en smule overraskende med tanke på at viruskrisen har lammet store dele af verdensøkonomien. En del af forklaringen er at industrien ikke har været ramt af nedlukningen i hverken marts eller april. Det spiller dertil også en rolle, at produktionen af medicin og vindmøller udgør op imod en tredjedel af den samlede industriproduktion. Både medicin- og vindmølleindustrien har været mindre tynget af viruskrisen og det bratte skifte i konjunkturerne. Endelig skal man huske på, at kontrakter og aftaler indgået før viruskrisen ramte fortsat holder en hånd under industriproduktionen.

April måned bliver meget slem
Ser vi videre ind i året, så må vi dog nok berede os på et massivt og historisk fald i industriens omsætning. I omegnen af 60% af den danske industriproduktion bliver afsat i udlandet. Den massive nedgang i væksten på vores eksportmarkeder vil derfor også ramme industriproduktionen hårdt over de kommende måneder. Som tingende ser ud nu, er der udsigt til, at væksten på vores eksportmarkeder ender på omkring -6% i år. Det er tilbageslag, der vil kunne medføre et fald i den danske eksport på 10-15%, sva-rende til 175 mia. kr.

Det hører dog også med til historien, at en række andre lande er begyndt at genåbne samfundet. Det gælder bl.a. Tyskland, mens Frankrig, Italien og Spanien også så småt er begyndt at åbne mere op for samfundet. Det vil forhåbentlig bidrage til at stabilisere den europæiske økonomi og sikre en mere stabil udvikling i industriproduktionen hen imod slutningen af året.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.