; ;
Gemt

Iværksætterinterview med Dansk Tang: Iværksættersucces er ikke betinget af storbysplacering

Succesiværksættervirksomheden Dansk Tang har på rekordtid vist, at et lille land som Danmark stadig rummer store muligheder og potentialer. Ikke kun i storbyerne, men i hele landet. Udover at forsyne med bæredygtigt og lokalproduceret tang til blandt andet Restaurant Noma, så er virksomheden fra Odsherred, der er familieejet af far og søn, nemlig også den første og eneste leverandør af frisk og tørret tang til privatpersoner i Danmark og dele af udlandet.

Nyhed

09. marts 2021

Af Anna Vejlby Hansen, Dansk Erhverv

Man skal nok starte i en garage, når man er iværksætter
I Odsherred er der 3 kystlinjer, der hver især har forskellige strøm- og vandforhold. Her findes alle de gode tangarter, og far og søn der sammen ejer Dansk Tang, skal derfor ikke køre langt. Det understøtter deres bæredygtige projekt. CEO Claus Marcussen havde længe før Dansk Tang så dagens lys været engageret i det lokale liv i Odsherred, og da han blev træt af at være IT-mand, var der kommet en virksomhed til byen, der arbejdede med lokale varer. På trods af, at Odsherred er kendt for lokale fødevarer, så manglede der fødevarer:

”Vi sad derhjemme om middagsbordet, og så spurgte min kone, om det ikke kunne være en god ide at undersøge mulighederne for tang som fødevare. Hun havde desuden hørt, at det skulle være supersundt. Både min søn og jeg var enige om, at vores bud på en lokaldrevet virksomhed i Odsherred ikke skulle centrere sig om tang – for det vidste vi jo slet ikke noget om. Vi slog det dog op, og fandt en artikel der beskrev, at det bedste sted at høste tang netop er i Odsherred. Derfor endte vi med at gå en tur i vandet, og forelskede os i hvad vi så. Nu sælger vi frisk tang, tørret tang og produkter med tang til hele Danmark – og også en del til udlandet efterhånden. Vi startede dog som alle rigtige iværksættere gør; i vores garage. Jeg tror, at man skal starte i en garage før man bliver en rigtig iværksætter.”

Siden samtalen i familiens køkken i Odsherred er tingene gået stærkt:

”En dag ringede Michelin-restauranten Noma. De ville høre, om vi kunne levere frisk tang til dem, da de ville eksperimentere med de danske haves planter. Vi var fuldstændig starstrucked, pludselig var vores første kunde restauranten Noma. I dag har vi for første gang i Europas historie gjort det muligt for privatpersoner at bestille friskt tang, som et sundt og bæredygtigt alternativ til de traditionelle fødevarer. Vi skal i fremtiden finde nye fødevarer, og der er tang en oplagt og optimal løsning, der ikke blot skaber flere fødevarer, men også optager CO2. Der er ingen tvivl om, at tang lige nu er en trend, men jeg synes, at det ville være en utopi at tro, at det er en trend, der forsvinder. Det skyldes særligt, at tang er noget af det allermest bæredygtige, man overhovedet kan opdrætte. Vi skal af gode grunde hverken gøde eller vande og det giver derfor helt unikke muligheder for drift af en CO2-negativ virksomhed. Tang optager en masse næringsstoffer fra havet, også dem som vi gerne vil have fjernet. Det er en CO2-neutral fødevare.”

Succesiværksættervirksomheder som Dansk Tang viser, at et lille land som Danmark har store muligheder og stort potentiale. Potentialet findes ikke kun i storbyerne, men i hele landet. Far og søn har med forkærlighed for lokalområdet grebet muligheden for at dyrke lokale ressourcer, og lade en iværksætterdrøm udfolde sig uden for de større byer.

Dansk Tang producerer og høster deres tang fra kysterne omkring Odsherred.

Iværksætteri med store klimaambitioner
Far og søn har store ambitioner for den grønne omstilling i Danmark, men har flere gange stødt på bøvl og bureaukrati, der udfordrer deres drift og høstning af tang uden for Odsherreds kyster:

”Det er de færreste mennesker, der kender til tangs potentiale som fødevare og som optager af CO2. Tang kan redde kloden. Politikerne søger med lys og lygte efter løsninger, der kan give Danmark fordele i forhold til den grønne omstilling, og det er vi i Dansk Tang leveringsdygtige i. Desværre er uvidenhed en hæmsko, hvilket vi særligt oplever når vi gang på gang løber mod bureaukratiske benspænd, der gør det vanskeligere for os at drive virksomhed, som høster havets frugter udenfor Danmarks kystlinje. På trods af, at vi oplever en stigende interesse for tang i verden, oplever vi ikke den samme prioritering fra de danske myndigheder. Det er svært at få gode betingelser for at opdrætte den CO2-neutrale fødevare.”

Claus Marcussen er enormt glad for virksomhedens placering i Odsherred. Virksomheden understøtter både den voksende turisme, som byen oplever, men Odsherred giver samtidig unikke muligheder for at sænke CO2-omkostninger:

”Netop fordi vi er så glade for at være placeret i Odsherred påvirker det mig meget, at vi på bundlinjen kan erfare, at de bureaukratiske benspænd, der er i Danmark, hæmmer vores virksomheds mulighed for udvikling og vækst, og endnu værre så forsinker det den grønne omstilling i Danmark. Jeg er på en lang række andre parametre glad og stolt over at drive virksomhed i Danmark, og særligt lokalt i Odsherred. Det er ekstremt udfordrende at være en virksomhed med ambitiøse klimamål, når kun en begrænset del af Danmark følger trop. Det smerter mig at sige, men vi får svært ved at drive så grøn en virksomhed i Danmark i fremtiden, hvis tingene ikke ændrer sig. Når det bliver for stor en udfordring må vi lave en afdeling i Norge, og så må arbejdspladserne følge efter.”

Gracilaria, som ses på billedet, er en dansk tangtype og er blot én af de mange arter der vokser i Danmark. 

Tang og FN’s verdensmål
Teamet bag Dansk Tang går benhårdt efter at efterleve FN’s verdensmål, og det kræver nytænkning og gåpåmod:

”Tang skylder op på strandbredden om sommeren og generer tusindvis af turister. Innovation og nytænkning sikrer, at vi kan brødføde verdens befolkning og samtidig få en bedre badestrand. Der er jo ingen tvivl om, at vi netop nu har vores momentum. Alle skal arbejde mere klimavenligt og dansk. Mange forbinder smagen af tang med den rådne tang, der ligger på de danske kystbrede og lugter. Bare fordi det er tang, behøver det ikke være nyt og mærkeligt, og hvis vi bestemte, så skal tang være fremtidens allemandsspise. Det skal integreres i danskernes liv for klimaet skyld. Derfor giver det i høj grad mening for os at efterleve FN’s verdensmål. Odsherred er Danmarks første UNESCO Global Geopark og vi ønsker at styrke indsatsen for at beskytte og bevare den naturarv, som Odsherred har at byde på. Vores tang leveres til toprestauranter i Skandinavien, der ellers tidligere har måtte hente tang i lande som Japan og Kina. Desuden arbejder vi på at sikre bæredygtigt forbrug ved at arbejde lokalt og næsten uden transport, netop fordi produktionsfaciliteterne er tæt på. I bund og grund er Dansk Tang ’blot’ en bæredygtig iværksætterhistorie, hvor far og søn så stort potentiale i lokalområdet. Det understreger, at iværksættersucces ikke er betinget af storbysplacering,” siger CEO, Claus Marcussen.