; ;
Gemt

Iværksætterinterview med serieiværksætteren bag Estaldo: Jeg vil altid optimere

Nyhed

13. april 2021

Jakob Neua Nørgaard elsker startups og den frihed, der er forbundet med at bygge noget op med henblik på at optimere processer. Jakobs nye startup, Estaldo.com, er et reformerende friskt pust til den traditionelle ejendomsmæglerbranche. Serieiværksætteren er ikke ligeglad med produktet, men er ligeglad med, hvad produktet er. Hvad der driver manden, der også startede virksomheden Penneo, er nemlig at optimere og levere den bedste løsning til forbrugerne.

Af Anna Vejlby, Dansk Erhverv 

Jeg er egentlig ligeglad, hvad produktet er 
Estaldo vil sælge danskernes boliger uden på noget tidspunkt fysisk at have mødt dem. Virksomheden tilbyder det samme som traditionelle ejendomsmæglere til billigere penge: 

”Vi prøver at revolutionere måden, man køber og sælger boliger på. Det gør vi ved at give boligejeren et konkurrencedygtigt alternativ til den lokale ejendomsmægler. Vi kan tilbyde en digital løsning, hvor man godt nok har ejendomsmæglere, der sidder og klarer alt det mæglerfaglige arbejde, men hvor kunderne kun møder os på mail, chat og telefon. I Danmark er der etableret et stærkt narrativ om, at huskøb er den største økonomiske beslutning i dit liv, og det er måske også rigtigt, men ikke desto mindre giver det endnu bedre anledning til, at sælger selv fremviser. Det er sælger, der kender lokalområdet, og bedst selv kan svare på, hvilken institution som interesserede købere skal vælge til deres børn.” 

Jakob Neua Nørgaard har tidligere startet den nu børsnoterede virksomhed Penneo, der er en workflowløsning til håndtering af kontrakter, og bygger ovenpå infrastrukturen med NEM-ID. I den forbindelse digitaliserede Jakob en række dokumenter, herunder dokumenter fra ejendomsmæglere:  

”Når man som IT-iværksætter ser ind i processer, der kan forbedres, så begynder tankerne at vandre. Jeg kunne tydeligt se, at det gav mening, ud fra hvad der var tilfældet i ejendomsmæglerbranchen at lave et konkurrerende tilbud. Det er ikke så meget fordi projektet var nyt eller fordi det var en ejendomsmæglerforretning. Det er jo ikke fordi jeg er ligeglad med produktet, for det er jo dét, der driver mig, men jeg er egentlig ligeglad med, hvad produktet er. Det jeg synes er sjovt, er at få ting til at fungere og at kunne optimere processer. I dette tilfælde handlede det bare om, hvordan man kan fjerne al det bøvl, som ejendomsmæglerne sidder med manuelt. Det er sådan set, hvad der har bygget hele min karriere: Jeg optimerer og laver løsninger, der gavner vores kunder, og så laver jeg noget, som ingen har set eller gjort før. Det er hvad, der driver mig.” 

imagepbhvm.pngJakob Neua Nørgaard, stifter af Estaldo.com

Iværksætter-DNA 
Jakob Neua Nørgaard har været iværksætter så længe han kan huske: 

”Jeg har altid haft en naiv tilgang til verden: Når noget ikke virker, så kan det sikkert gøres bedre. Så iværksætteri ligger i mit DNA. Da jeg var 7 år gammel, byggede jeg et rør under mit skrivebord, hvor papiret kunne krølles sammen og smides ned i skraldespanden. Det var lettere at smide det i røret end at skulle ned i skraldespanden hver gang. Så det ligger lidt i mig, at når jeg ser noget, der ikke virker, så vil jeg lave det om. Det er nok dér iværksætteri startede for mig. Jeg har ikke været dårlig i skolen som udgangspunkt, men har haft svært ved at se meningen med uddannelse. Det jeg oplevede fælles for alle uddannelser var, at jeg lærte en masse ting, som jeg ikke kunne bruge til noget. Jeg havde ikke brug for den brede dannelse, jeg ville bare nørde ned i én ting og blive rigtig dygtig til det.” 

Serieiværksætteren beskriver sig selv som procesoptimerer, og forsøger hver gang han ser en defekt proces at gøre den bedre: 

”Optimering har været udgangspunktet for alle de virksomheder, som jeg har startet. Det gælder også Estaldo: De fleste kan se, at den måde arbejdsmæglere arbejder på er langsommeligt og besværligt, og derfor kunne flere forstå hvorfor Estaldo kunne give mening. At produktet er let at forstå og let at relatere til har hjulpet os i forhold til at finde kapital. I opstartsfasen gav det investeringer fra både Vækstfonden og fra private investorer. Herfra ville vi tage hele ejendomsmæglerbranchen ved hornene, og i dag er vi den største online ejendomsmægler.” 

Første gang er der, hvor du laver alle de fejl, du overhovedet kan 
”Den første forretning man starter, er der hvor man laver alle de fejl, man overhovedet kan. Både fordi man ikke har råd til at bruge rådgivere, men også fordi man tror, at man skal alt selv. Det vigtigste jeg har taget med fra mine forretninger er, at hvis man laver alting selv, så får man en arbejdsuge, der er fuldstændig ulidelig, og det er ikke særlig effektivt. Mit bedste råd er at se indad og erkende, hvad man selv er god til og endnu vigtigere, hvor ens begrænsninger er. Det er et cliche-råd, men det passer.” 

Når Jakob ser tilbage på de virksomheder, der ikke klarede det, er det oftest fordi de undervurderede bogholderiets vigtighed: 

”Du skal anskaffe dig en bogholder. En bogholder er der, hvor du kan læsse alle dine ting hen. Folk glemmer bogholderiets vigtighed, men faktum er, at jo mere virksomheden vokser, des større bliver bogholderiets opgaver. Det kan godt være, at det er nogle tunge udgifter at lægge fra start, men det er nødvendige udgifter, hvis din virksomhed skal klare den. Bogholderi er sværere end de fleste tror, og det er de færreste, der er dygtige til det.” 

imageyn6d9.png

Estaldo skal være en folkeaktie 
På samme linje som med sine tidligere virksomheder, har Jakob store ambitioner for Estaldo: 

”Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lave en børsnotering med Estaldo. Det vil jeg gerne, fordi jeg kan se, at mange af de selskaber, der børsnoteres netop nu, er nørdet software. Jeg tror, at hvis man børsnoterer Estaldo, så vil de fleste danskere forstå, hvad vi laver – og de fleste danskere vil kunne bruge os 1-2 gange i deres liv. Det kunne blive en folkeaktie, som folk gerne vil eje, fordi de forstår produktet. Det ville være det ultimative succeskriterie for virksomheden. Derudover er min ambition, at vi skal være på alle de europæiske markeder.” 

Inden Danmark lukkede ned i marts 2020, var der stor interesse for det nye alternativ til den lokale ejendomsmægler, men krisen gjorde, at forbrugeren var bange for at vælge det nye tilbud til, fortæller Jakob. De tre måneders nedlukning gjorde omvendt folk mere digitale, og danskerne begyndte at se fordelen i at købe og sælge hus digitalt: 

”Vi er lykkedes med at vokse hurtigt, og er i dag på størrelse med langt de fleste ejendomsmæglere, der har ligget i lokalområderne i 15 år. Jeg ville dog lyve, hvis jeg sagde, at det havde været nemt. Der er en række udfordringer forbundet med at komme ind på et traditionelt marked med et teknologisk alternativ. Jeg trøster mig ved, at digitalisering er fremtiden. Estaldo er og bliver en virksomhed, som jeg og mine dygtige kollegaer kan være rigtig stolte af.”