; ;
Gemt

Ledigheden i USA har bidt sig fast på et faretruende højt niveau

840.000 amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge (uge 40). Det er et enormt højt antal, der desværre bekræfter, at arbejdsmarkedet i USA er blevet ramt af fornyet modvind.

Nyhed

08. oktober 2020

Torsdag er der blevet offentliggjort tal fra USA, der viser, at 840.000 amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge (uge 40). Det er et enormt højt antal, der desværre bekræfter, at arbejdsmarkedet i USA er blevet ramt af fornyet modvind.

Status er nu, at det ugentlige antal ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse har ligget fastlåst på et niveau omkring 850.000 personer siden slutningen af august. Dertil har der i den forgangne uge været 10.976.000 gentagne ansøgninger om arbejdsløshedsunderstøttelse.

Det er ærligt talt stærkt bekymrende, da opbremsningen på arbejdsmarkedet sker på et tidspunkt hvor godt 13 mio. amerikanere fortsat går ledige som følge af coronakrisen.

Den fornyede modvind på arbejdsmarkedet skal ses i sammenhæng med, at smitten generelt er tiltaget i USA hen over sensommeren. Dertil er en række store hjælpepakker blevet skudt til hjørne her op til præsidentvalget. Det er mildt sagt uheldigt, da de manglende hjælpepakker kan forværre krisen mærkbart nu og her.

Opbremsningen på arbejdsmarkedet vil ramme privatforbruget
Der er desværre en betydelig risiko for, at den fornyede modvind på arbejdsmarkedet vil dæmpe amerikanernes privatforbrug mærkbart. Den høje ledighed har bidraget til i et tydeligt fald i husholdningernes disponible indkomst. Dertil er den generelle jobsikkerhed desværre også tiltaget. Det kan få endog meget store konsekvenser for væksten i USA, da privatforbruget udgør hele 70% af BNP.

At den amerikanske økonomi igen er begyndt at vakle på benene, vil desværre også kunne mærkes herhjemme. Danmark eksporterede sidste år for i 150 mia. kr. til USA, hvilket betyder at ca. 90.000 danske arbejdspladser er enten direkte eller indirekte knyttet til eksporten til USA. Kommer der ikke mere gang i hjulene i USA i løbet af andet halvår, så vil det desværre kunne mærkes herhjemme i form et fald i eksporten og tabte jobs.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil