Gemt

Ledigheden i USA springer i vejret

Nye tal fra USA viser, at 965.000 amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge. Det er en stigning på hele 185.000 personer i forhold til ugen før. Et ugentlig ledighedstal på 965.000 er voldsomt højt, og det viser med skræmmende tydelighed, at viruskrisen sender tusindvis af amerikanere ud i ledighed hver eneste dag.

Nyhed

14. januar 2021

Torsdag blev der offentliggjort tal fra USA, der viser, at 965.000 amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge. Det er en stigning på hele 185.000 personer i forhold til ugen før.

Et ugentlig ledighedstal på 965.000 er voldsomt højt, og det viser med skræmmende tydelighed, at viruskrisen sender tusindvis af amerikanere ud i ledighed hver eneste dag.

Jeg tror desværre, at vi kommer til at se en yderligere acceleration i ledigheden over de kommende uger. Smitten i USA sætter dagligt nye rekorder, og flere delstater har genindført en række restriktioner. Særligt det vigtige amerikanske detailsalg er blevet hårdt ramt med betydeligt fald op imod årsskiftet.

Som udgangspunkt forventer vi ikke, at stigningen i ledigheden bliver lige så voldsom som i foråret sidste år, hvor flere millioner amerikanere blev ramt af ledighed. Restriktionerne er generelt mindre omfattende, og mange virksomheder er samtidig bedre forberedt på at imødegå udfordringerne fra den stigende smitte. Dertil har mange virksomheder allerede skåret medarbejderstaben dybt ind til benet.

Lys for enden af tunnelen
Der er heldigvis et stærkt lys for enden af tunnelen, da USA nu er begyndt at rulle vaccinerne bredt ud blandt befolkningen. Det vil forhåbentlig betyde, at vi i løbet af foråret og sommeren 2021 kommer til at se en tilbagevenden til mere normale tilstande i USA. Men før vi når dertil, skal vi igennem en hård og krævende vinter, hvor ledighe-den desværre vil stige mærkbart i USA.

Nedgang i USA vil koste danske arbejdspladser
Vinterens udfordringer i USA vil desværre kunne mærkes herhjemme i form af en lavere eksport og tabte arbejdspladser. USA er sammen med Tyskland vores klart vigtigste eksportmarked, og omkring 100.000 jobs er enten direkte eller indirekte afhængig af eksporten til USA.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil