Gemt

Lovkrav om pris på en bærepose i detailhandlen er en kompliceret affære

23. marts 2021

Den 1. januar 2021 indførte Danmark et lovkrav om, at alle butikker inklusive e-handlen skal tage en minimumspris på 4 kr. pr. bærepose, når de sælger varer. Årsagen til at en bærepose skal koste penge er, at forbrugere skal gøres opmærksomme på, at det er forbundet med en miljøbelastning at modtage en pose og man skal derfor overveje om den er nødvendig. Den politiske målsætning er, at forbruget af bæreposer på 400 mio. poser skal halveres inden 2025.

Men det at stille krav om en pris på en bærepose er så kompliceret, at Dansk Erhverv har bedt Miljøstyrelsen om hjælp. Miljøstyrelsen har derfor lavet en vejledning, der giver fortolkninger til, hvad der er op og ned i reglerne. Hvornår er en bærepose omfattet, betyder posens materialer noget, hvad om der er hank på posen eller hvad hvis den sendes med e-handlen eller hvis der er brug for en pose, der skal beskytte mod f.eks. tyveri? Så er der lige det, hvad der skal forstås ved at være en detailhandler. Er det f.eks. også når du sælger arbejdstøj til professionelle eller uddeler gratis varer på messer i forbindelse med markedsføringen?

Nu er Miljøstyrelsens vejledning kommet og der kan du og din butik finde svar på måske det meste, du har brug for at vide. Hvis der er noget du ikke kan finde svar på, er du velkommen til at skrive til os.

Find vejledningen her: Spørgsmål og svar om bæreposer (plastikviden.dk).

Kontakt os