; ;
Gemt

Nu genåbner den generelle kompensationsordning for faste omkostninger

Dansk Erhverv | Brief - 13. januar 2021

Mange virksomheder har ventet i månedsvis på at kunne søge kompensationsordningerne. Sent mandag aften meddelte regeringen, at der nu er åbent for den generelle kompensationsordning for faste omkostninger. Dansk Erhverv glæder sig over åbningen – men loftet for kompensation skal hæves.

Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen meddelte mandag aften, at der nu var åbent for ansøgninger til den generelle kompensationsordning for faste omkostninger. Erhvervsstyrelsen forventer desuden, at der i næste uge åbnes for de mindre virksomheder, der hellere vil søge light-versionen af kompensationsordningen.

Dansk Erhverv mener, at det er rigtig godt, at regeringen nu åbner for at kunne søge kompensationen til faste omkostninger.

”Mange virksomheder har ventet i månedsvis på blot at kunne ansøge. Der er rigtig mange virksomheder, som er fuldstændig i knæ. Hastighed er afgørende for at virksomhederne overlever,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Loftet for støtte bør hæves
Dansk Erhverv vurderer, at loftet for kompensation skal hæves, da krisen nu har varet så længe. Mange virksomheder i de brancher, der er hårdest ramt af krisen f.eks. hoteller, lufthavne, rejsebureauer og deres leverandører, lider under EU-Kommissionens loft for erstatning.

”Det kommer til at koste arbejdspladser og erhvervslivet dyrt, og vil i sidste ende få store økonomiske konsekvenser, hvis ikke det lykkes at få overbevist EU-Kommissionen om, at den skal hæve loftet for, hvor meget virksomhederne kan få udbetalt i kompensation her under coronakrisen,” siger Brian Mikkelsen.
Dansk Erhverv anbefaler derfor, at regeringen og Folketinget på højeste niveau går i direkte kontakt med EU-Kommissionen for at få loftet hævet.

Urimelig negativ særbehandling af selvstændige
Derudover er det også vigtigt, at loftet på ordningen for selvstændige hæves til 30.000 kr. så selvstændige sidestilles med lønmodtagere. ”Der er ingen grund til denne skævvridning,” siger adm. direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Disse ordninger er nu åbne for ansøgninger

Restriktionsramte virksomheder: Den målrettede ordning for virksomheder, der i perioden november 2020 til februar 2021 er ramt af de kompensationsberettigede covid-19-relaterede restriktioner – fx tvangslukning, forsamlingsforbud eller rejserestriktioner. Det forventes, at op mod 8.000 virksomheder vil få glæde af ordningen, og at der vil blive udbetalt op mod 1,4 mia. kr. pr. måned.

Nordjysk nedlukning: Kompensation til virksomheder, der i perioden 6. november 2020 til 26. november 2020 blev ramt af den lokale nedlukning af de syv nordjyske kommuner. Ordningen er for virksomheder, der oplever en omsætningsnedgang på mindst 30 pct. Det forventes, at ca. 1.000 primært nordjyske virksomheder vil få glæde af ordningen, og at der vil blive udbetalt ca. 50 mio. kr. for den samlede periode.

Generel kompensation: Den generelle kompensationsordning for alle virksomheder, der i perioden 9. december 2020 til 17. januar 2021 taber mindst 30 pct. af deres omsætning som følge af COVID-19. Det forventes, at op mod 25.000 virksomheder vil få glæde af ordningen, og at der vil blive udbetalt ca. 2 mia. kr. for den samlede periode.