; ;
Gemt

Nye restriktioner får omfattende konsekvenser

16. december 2020

De netop udmeldte restriktioner herunder nedlukninger af stormagasiner og storcentre vil få alvorlige konsekvenser for de handlende, vurderer Dansk Erhverv.

På et pressemøde i Statsministeriet blev en række nye og markante restriktioner meldt ud. Baggrunden er de fortsat høje smittetal. De nye restriktioner gælder til søndag d. 3. januar. Blandt andet bliver der tale om nedlukning af stormagasiner, storcentre, arkader gældende fra og med torsdag d. 17. december.

Liberale erhverv skal lukke d. 21. december, og alle butikker udover fødevarebutikker og apoteker skal lukke fra 25. december og frem til 3. januar. Derudover vil der være øget fokus på, at familier kun shopper en ad gangen samt krav om flere kommunikative tiltag - herunder yderligere skiltningskrav.

”Den aktuelle udvikling, hvor vi dagligt hører om nye rekorder hvad angår smittetal, stiller hele samfundet i en meget svær situation. Vi må selvfølgelig tage beslutningen til efterretning, men det er uomtvisteligt, at en nedlukning af stormagasiner og storcentre får rigtig stor betydning for de mange butikker og de liberale erhverv, der har gjort alt for at sikre en god og tryg julehandel. Og når man så samtidig kombinerer det med de restriktioner, der kom tidligere på måneden, hvor restauranter, cafeer og hele oplevelsesøkonomien blev sat fuldstændig i stå, så befinder vi os i sandhed i en meget dyster situation. Den vigtige julehandel var i forvejen udfordret, så timingen er på alle måder skidt – og nu møder de erhvervsdrivende endnu et hårdt slag. Nu må regeringen få løst CVR-problematikken, sådan at butikker, der er en del af en landsdækkende kæde, også kan få adgang til kompensation – og er det nu vigtigere endnu nogensinde, at man får presset EU-Kommissionen for at få statsstøttegodkendt de hjælpepakker, der stadig udestår,” siger Brian Mikkelsen og påpeger, at alle skal huske på de vigtige regler.

Alle har et ansvar
”I Danmark har vi generelt været gode til at følge retningslinjer og anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, men nu må vi erkende, at indsatsen ikke er tilstrækkelig.
Lad os vise hinanden, at vi sammen kan kæmpe os ud af krisen også i juletiden,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv påpeger samtidig, at beslutningen om at nedlukke storcentre midt i en juletid, kan risikere at flytte problemet videre til steder, hvor håndteringen af store folkemængder er knap så afprøvet.

Presset flyttes til de små butikker
”Med nedlukning af stormagasiner og storcentre, risikerer man at flytte de julehandlende væk fra enheder, der er vant til at rumme store mængder af handlende. Situationen er svær, og vi tager selvfølgelig beslutningen til efterretning. Vi er som altid klar til at bidrage med løsningsforslag, idet endnu flere får brug for svar på spørgsmål om den nære fremtid efter de seneste restriktioner,” siger Brian Mikkelsen.

Uddrag af tiltag og restriktioner frem mod og hen over jul og nytår

Der gælder i Danmark en række generelle og skærpede nationale tiltag. Tiltagene gælder til og med 3. januar 2021 i hele landet.

Lukning af indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer samt udvalgsvarebutikker

  • Indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer lukkes fra 17. december 2020 til og med 3. januar 2021.
  • Butikker beliggende disse steder lukkes som udgangspunkt, medmindre der er direkte adgang til butikken fra gaden.
  • Desuden kan posthuse, pakkeshops, pakkeudleveringssteder, herunder også butikker (fx udvalgsvarebutikker og kiosker), udlevere pakker, der er forudbestilt og forudbetalt ved e-handel.
  • Udvalgsvarebutikker på 5000 m2 eller derover lukkes fra 17. december til og med 3. januar 2021.
  • Alle udvalgsvarebutikker lukkes fra 25. december til og med 3. januar 2021.
  • Butikkerne kan fortsat udlevere pakker, der er forudbestilt og forudbetalt ved e-handel, herunder fyrværkeri.
  • Lukningerne gælder ikke for dagligvarebutikker (herunder f.eks. supermarkeder, bagere og tankstationer), apoteker og specialforretninger med medicinsk udstyr.
  • Restauranter, barer, caféer og lignende serveringssteder må ligeledes holde åbent for afhentning af take-away.

Lukning af liberale serviceerhverv

  • Visse liberale serviceerhverv, hvor den smitteforebyggende afstand ikke kan sikres, lukkes fra 21. december 2020 til og med 3. januar 2021.
  • Det gælder tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker, solarier, frisører, kørerskoler og øvrige lokaler, hvor der leveres tjenesteydelser, som efter deres karakter indebærer tæt fysisk kontakt til kunder.

Krav om skiltning med opfordring til at handle alene

  • Der opfordres til, at man planlægger sine indkøb, så man undgår at skulle i mange forskellige butikker.
  • Krav om skiltning i detailhandlen med henblik på kraftigt at opfordre familier m.v. til kun at foretage indkøb af julegaver, dagligvarer mv. én person ad gangen.
  • Krav om en medarbejder, der er ansvarlig for håndtering af COVID-19-tiltag i den enkelte butik.

Nye tiltag vedrørende børn og unge

  • Fjernundervisningen udvides nu til grundskolens mindste klasser for de elever, der endnu ikke er gået på juleferie. Derfor hjemsendes elever i 0.-4. klasse i grundskolen, herunder SFO og klubtilbud, fra 21. december til og med 3. januar 2021. Der vil dog være mulighed for nødpasning.

Eksisterende tiltag

  • Der gælder fortsat en række nationale tiltag til og med 28. februar 2021, herunder anbefalinger om begrænsning af social kontakt, forsamlingsforbud og krav og opfordringer om brug af mundbind og visir mv.
  • Desuden gælder fortsat en række skærpede tiltag til og med 3. januar 2021. Tiltagene omfatter blandt andet, at elever i de større klasser og studerende som udgangspunkt skal have fjern- og digital undervisning, serveringssteder mv. skal holde lukket for indtagelse på stedet, ligesom indendørssteder, hvor der udøves bl.a. kultur- og idrætsaktiviteter, skal holde lukket. Der opfordres ligeledes til hjemmearbejde.

Hjælpepakker

  • Den generelle lønkompensationsordning fra foråret genindføres i hele landet.
  • Ordningen kan søges af virksomheder, der står overfor at afskedige 30 pct. af medarbejderne eller mere end 50 ansatte.
  • Med den nye ordning bliver det muligt at søge om kompensation for enkelte arbejdssteder eller hele virksomheden.
  • Samtidig er de generelle kompensationsordninger for faste omkostninger samt selvstændige mv. genåbnet i hele landet.
  • Ordningerne kan søges af virksomheder og selvstændige mv., der oplever en omsætningsnedgang på mindst 30 pct.
  • Aftalerne vil gælde, så længe restriktionerne forlænges.
  • Der kan læses mere på virksomhedsguiden.dk. 

Læs alle tiltag og restriktioner på coronasmitte.dk: COVID-19-nedlukning hen over jul og nytår

Kontakt

Kommunikation, presse, kurser & events

Louise Jaaks Sletting

Vicedirektør