; ;
Gemt

Nyt digitalt værktøj til opsporing af ulovlige produkter på nettet

15. september 2020

Regeringen vil gøre det mere sikkert for danske forbrugere at handle på nettet og samtidig skabe mere fair konkurrencebetingelser for de danske virksomheder, som producerer og forhandler lovlige produkter. Dansk Erhverv er positive overfor tiltaget.


Erhvervsminister Simon Kollerup har sammen med Sikkerhedsstyrelsen lanceret et nyt digitalt værktøj ved navn AIME, som ved hjælp af kunstig intelligens finkæmmer hjemmesider for ulovlige produkter ved at scanne billeder og tekst. Værktøjet kan for eksempel finde en annonce for en ulovlig mobiloplader på en hjemmeside, blot ved at se et udsnit af et billede af den.

For Dansk Erhverv er det afgørende, at Sikkerhedsstyrelsen sætter fokus på digitalisering af kontrollen, og det er et vigtigt skridt, at de tager digitale værktøjer som kunstig intelligens i brug. Den stigende e-handel fra tredjelande til privatforbrugere har i en periode undermineret produktsikkerheden. Det er afgørende, at Danmark og det øvrige EU retter op på dette, så vi sikrer trygge forbrugere og sikre produkter.

”Der er så mange produkter og så stor produktinnovation, at ’gammeldags’ fysisk kontrol ikke er mulig, så der skal iværksættes intelligente og digitale kontroller. Produktsikkerhed kan ikke løses udelukkende i Danmark – det skal ske i tæt samarbejde med de andre EU-lande”, siger Lotte Engbæk Larsen, Markedschef i Dansk Erhverv.

Folketinget skærpede den 1. juli 2020 reglerne på området, og det giver nu myndighederne mulighed for eksempelvis at blokere for hjemmesider, hvis de bliver ved med at sælge produkter, der ikke lever op til reglerne. Samtidig er straffen blevet skærpet med højere bøder og mulighed for fængselsstraf.

Hvis Sikkerhedsstyrelsens nye digitale værktøj finder et farligt produkt på en hjemmeside, kan myndighederne anmode domstolene om, at adgangen til hjemmesiden blokeres for danske forbrugere.

Dansk Erhverv forventer, at redskabet kan blive vigtigt i kampen mod den ulige konkurrence fra sælgere i tredjelande, der benytter sig af online markedspladser.

Læs mere om de skærpede regler, der trådte i kraft den 1. juli 2020: Nu får det konsekvenser, hvis man sælger farlige produkter online.

Læs mere om Sikkerhedsstyrelsens nye digitale værktøj her: Regeringen skærper indsatsen mod farlige produkter på nettet med ny digital finkæmmer.

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil