Gemt

Positiv prognose fra IMF

IMF har tirsdag offentliggjort en prognose for den globale økonomi. Det er en optimistisk prognose, hvor IMF har valgt at opjustere vækstforventningerne til 2021. Konkret forventer IMF nu en global vækst på 5,5% i år og 4,2% i 2022. Tilbage i oktober forventede IMF en global vækst på 5,2% i år.

Nyhed

26. januar 2021

IMF har tirsdag offentliggjort en prognose for den globale økonomi. Det er en optimistisk prognose, hvor IMF har valgt at opjustere vækstforventningerne til 2021. Konkret forventer IMF nu en global vækst på 5,5% i år og 4,2% i 2022. Tilbage i oktober forventede IMF en global vækst på 5,2% i år.

Det er naturligvis positivt at IMF har opjusteret forventninger til 2021. En del af opjustering skyldes, at aktiviteten i den globale økonomi overraskede positivt hen imod slutningen af 2020. Dertil er det IMF’s forventning, at udrulningen af vaccinerne i kombination med den meget ekspansive finanspolitik vil løfte den økonomiske aktivitet tilbage i plus i løbet af andet kvartal. Det vil særligt være tilfældet i de udviklede vestlige økonomier, hvor vaccinerne i øjeblikket rulles ud blandt befolkningen.

Jeg håber naturligvis meget, at IMF får ret i deres positive prognose for verdensøkonomien. Der er grund til optimisme, og at vi kommer til at se en rekyl i den økonomisk aktivitet hen over foråret og sommeren. Men vi kommer ikke uden om, at udsigterne fortsat er ekstraordinært usikre.

Som jeg ser det, så er der fortsat en betydelig nedadrettet risiko til væksten i år. Hvis smitten igen tiltager, fx som følge af nye mutationer, eller udrulningen af vaccinerne går langsommere end forventet, så vil det kunne skære en ordentlig luns af den globale vækst i år. Det er desværre en risiko som vi må tage meget alvorligt i øjeblikket. En række nye mutationer fra bl.a. Storbritannien, Sydafrika og Brasilien udfordrer i øjeblikket kontrollen med epidemien. Dertil har flere vaccineproducenter desværre allerede udfordringer med at opfylde leveringsfristerne.

Det er dog værd at holde fast i, at IMF i udgangspunktet forventer en fortsat gradvis genopretning. Flere vacciner er blevet godkendt til brug og bliver i øjeblikket effektivt rullet ud i en række lande – herunder USA, Israel og Storbritannien. Dertil er der kommet godt i gang i den økonomisk aktivitet i Kina, ikke mindst i industrien. Dertil er der tegn på at de høje smittetal i en række lande ikke har ramt økonomien lige så hårdt som i foråret.

Vender vi blikket mod Danmark, så er der udsigt til, at 2021 bliver et udfordrende år for dansk økonomi. De nuværende restriktioner tynger den økonomiske aktivitet voldsomt, og en egentlig genåbning er foreløbigt ikke i sigte. Der venter derfor også et massivt økonomisk tilbageslag hen over vinteren, der formentlig kun langsomt vil blive indhentet i takt med, at samfundet gradvist åbnes op igen hen over foråret og sommeren.

Som tingene ser ud nu, så ser jeg desværre ikke helt lige så lyst på vækstudsigterne som IMF. Men jeg håber så sandelig, at jeg bliver positivt overrasket.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil