; ;
Gemt

Postkonvention giver stadig Kina rabat på pakker

Den rabat, som kinesiske e-handelsvirksomheder får, når de sender pakker til vestlige forbrugere, bliver mindre. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning – men vi er ikke i mål.

Nyhed

En kinesisk virksomhed kan sende en pakke til en vestlig kunde for et par få kroner, imens det hurtigt kan blive en kostelig affære, hvis pakken skal den anden vej. Det er dyrere at sende en pakke til en dansk forbruger fra Slagelse end fra Shanghai.
Det skyldes en forældet postkonvention fra 1874, der giver ulande rabat, når de sender post og pakker til ilande

Konventionen giver kinesiske netbutikker en ekstra stor rabat på forsendelse af internationale pakker, fordi landet blev kategoriseret som et uland, da aftalen blev indgået.

Rabatten til de kinesiske netbutikker finansieres ved, at netbutikker fra ilande betaler en merpris. Danske netbutikker er så at sige med til at betale for at udkonkurrere sig selv. Det er urimelige konkurrencevilkår, at bl.a. danske e-handelsvirksomheder bliver slået på fragtprisen, når de konkurrerer om kunderne med kinesiske virksomheder.

Dansk Erhverv har længe arbejdet for, at man afskaffer rabatten til Kina, og vi har bl.a. samarbejdet med vores nordiske organisationer for at lægge pres på FN og EU for at få ændret aftalen, så den globale konkurrence kan foregå på lige konkurrencevilkår. Det har nu givet et positivt resultat, selvom vi ikke er i mål.  

Kinas rabat bliver mindre – men den bliver ikke afskaffet
De internationale postaftaler gælder for 4 år ad gangen, og der har været forhåbninger om en snarlig afskaffelse af den kinesiske rabat. Det er desværre ikke tilfældet – dele af subsidieringen til de kinesiske e-handelsvirksomheder udfases således, at selvbetalingen stiger fra 30 pct. til ca. 45 pct. fra 2018-2021.

Det er et skridt i den rigtig retning, som vi er tilfredse med, men det betyder ikke, at problemet er løst. Kinesiske e-handelsvirksomheder får stadig en rabat på forsendelser, og udfasningen gør ikke op med den forældede aftale, der ikke tager højde for den stadigt voksende e-handel på tværs af grænserne.

Omgåelse af told forstærker problemet 
Hvis pakker sendes fra lande udenfor EU, skal der betales moms, hvis værdien af pakken er over 80 kr. Det omgås af flere netbutikker fra Kina og andre asiatiske lande, der er omfattet af konventionen, som f.eks. deler forsendelsen op i mindre pakker, så moms undgås. Det kan svare sig, fordi fragten er så billig.

Vi ser desværre også mange eksempler på snyd, hvor værdien af pakkerne angives til at være under 80 kr., selvom det ikke er korrekt. Nogle asiatiske hjemmesider reklamerer med, at de betaler momsen, hvis forsendelsen bliver pålagt dette.

Dansk Erhverv vil have gjort op med unfair konkurrence
Set i lyset af at Kina er et af danske e-shopperes foretrukne valg, er rabatten på fragt medvirkende til, at kinesiske e-handelsvirksomheder i højere grad kan gøre indtog på det danske e-handels- og detailmarked. Det er absurd, at danske netbutikker skal betale mere i fragt for at give deres konkurrenter fra Kina og andre registrerede ulande en rabat.

I Dansk Erhverv forsætter arbejdet for en fuldstændig udfasning af rabatten, og at Kina ikke længere kategoriseres som et uland.

Vi arbejder ligeledes for at få styrket kontrollen med pakker fra Asien, så det sikres, at der bliver betalt den korrekte told, og at organiseret snyd stoppes.

Kontakt

Vil du vide mere?

Rådgivning & Rekruttering

Jakob Tietge

Fagchef for servicebrancherne
Medarbejderprofil