; ;
Gemt

Regeringsudspil lader udsatte børn i stikken

25. september 2020

Regeringen er netop kommet med et udspil, der i korte træk vil forbyde private sociale aktører at løse opgaver for landets udsatte. Dermed vil udspillet udelukke de private sociale aktører, som ellers i dag hjælper 3000 udsatte børn og voksne.

”Det er selvsagt dybt bekymrende, at regeringen nu reelt anbefaler helt at udelukke det specialiserede socialområde i fremtiden. Det vil uden tvivl medføre en dalende kvalitet på området. 1.000 udsatte børn og unge, der i dag bor på private bo og opholdssteder skal finde et nyt hjem. Det er børn, der har oplevet nedbrud i plejefamilier og anbringelser, og som endelig har fået ro på et specialiseret tilbud. Til dem siger ministeren nu, at de skal finde et nyt hjem. Det vil skabe utryghed, og bringer den socialfaglige indsats i fare. Det er ikke fair, at en regering, der har slået sig op på at være børnenes regering på den måde gambler med de allersvageste børn,” siger Troels Yde Toftdahl, Velfærdspolitiskchef i Dansk Erhverv, der samtidig understreger, at regeringens forslag desværre er et udtryk for, at man vælger en forhastet løsning i stedet for dialog og en styrkelse af det offentlig-private samarbejde.

Styrket samspil mellem det offentlige og private kræver fælles løsninger
Dansk Erhverv har for nylig lanceret en kampagne, hvor netop styrket samspil er i centrum, hvis Danmark skal være verdens bedste land til offentlig-privat samarbejde. Dagens udmelding er ifølge Troels Yde Toftdahl langt fra inkluderende og et eksempel på, at vi hverken kandiderer til guld, sølv eller bronze med den linje, der her er lagt for dagen:

”Med dette forslag i hånden kommer regeringen til at tørre et myndighedssvigt af på de af samfundet allermest sårbare, der er anbragt på private bosteder. Forslaget kommer bl.a. på baggrund af en række afsløringer om et totalt tilsynsvigt fra Holbæk kommune, som har tilladt et bosted, at snyde med midlerne. I stedet for at vedkende sig det ansvar, så straffer man i stedet samtlige private leverandører. Det er hverken hensigtsmæssigt eller klogt. Lad os hellere få en dialog om muligheder og udfordringer i stedet for så drastiske skridt. Det er i hvert fald ikke sådan, at vi bliver verdens bedste til offentligt-privat samarbejde,” siger Troels Yde Toftdahl og påpeger, at der er mange andre muligheder regeringen kunne gøre brug af.

Dansk Erhverv foreslår:

  • Gennemsigtighed skal skabe grundlaget for tillid: Større åbenhed om regnskaber og takster.
  • Et styrket tilsyn, der kan genoprettet tilliden til socialområdet, herunder større muskler til det økonomiske tilsyn
  • Investeringer i kvalitet, så hele området kan få et løft