Gemt

Stort fald i antallet af nye iværksættervirksomheder

Der har været et massivt fald i antallet af nyetablerede virksomheder i 3. kvartal 2019. Det viser nye tal fra analysevirksomheden Experian. Antallet af nyetableringer er faldet med 23,8 pct. sammenlignet med 3. kvartal 2018. Faldet har en tydelig sammenhæng med afskaffelsen af iværksætterselskaber, vurderer Dansk Erhverv.

Nyhed

50. Stort fald i antallet af nye iværksættervirksomheder

pdf

Download

ANALYSE NR. 50|2019 - NOVEMBER

”I Dansk Erhverv mener vi, at det er rigtigt ærgerligt, at den tidligere regering afskaffede IVS-selskabsformen. Det har betydet, at særligt unge iværksættere, der ikke har mulighed for at fremskaffe 40.000 kr., er kommet i klemme. Det kræver nemlig 40.000 kr. i kapitalkrav at stifte et anpartsselskab,” siger Jasmina Pless, chefkonsulent for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv.

Siden april 2019 har det ikke længere været muligt at etablere et iværksætterselskab, hvor kapitalkravet lød på blot 1 kr. Iværksætterselskaberne blev afskaffet på baggrund af en analyse fra Erhvervsstyrelsen, der pegede på, at nogle brodne kar har brugt selskabsformen til snyd. Dansk Erhverv mener, det er ærgerligt, at få brodne kar på den måde har fået lov at ødelægge mulighederne for alle de lovende iværksættere i Danmark, som stifter et iværksætterselskab med gode intentioner.

”Afskaffelsen har blandt andet betydet, at iværksættere uden 40.000 kr. på lommen er begyndt at købe eksisterende iværksætterselskaber af mellemmænd, og dét på trods af, at selskabsformen skal omdannes til et ApS inden april 2021. Omdannelsen vil koste iværksætteren yderligere ca. 7000 kr. Afskaffelse af iværksætterselskaberne har dermed gjort det dyrere og mere byrdefuldt for iværksættere at starte et selskab. Det viser samtidig hvor langt vores ihærdige iværksættere er klar til at gå for at etablere deres virksomhed,” siger Jasmina Pless.

Dansk Erhverv foreslår, at regeringen genåbner sagen og afsøger alternative løsninger, som kan sikre at iværksættere fortsat har mulighed for at stifte et selskab – også selv om de ikke har 40.000 på lommen. En måde at løse problemet på kunne være at sætte kapitalkravet til anpartsselskaber yderligere ned til ca. 15.000 kr. Det vil svare til EU-landenes gennemsnitlige kapitalkrav. Særligt for unge iværksættere kan det have stor betydning om kapitalkravet er 40.000 kr. eller 15.000 kr.

Kontakt os

Politik og Analyse

Jasmina Pless

Chefkonsulent for iværksætterpolitik
Medarbejderprofil