Gemt

Stort fald i antallet af nyetableringer

I 2019 har der været et massivt fald i antallet af nyetablerede virksomheder. Det skyldes, at det ikke længere er muligt at oprette et iværksætterselskab

Nyhed

Stort fald i antallet af nyetableringer

pdf

Download

Analyse nr. 3 | 2020 januar

Nye tal fra analysevirksomheden Experian viser, at antallet af nye virksomheder faldt til blot 25.288 i 2019. Stigningen i antal nyetableringer i 2014 og frem til 2018 hænger sammen med, at det i denne periode har været muligt at etablere et iværksætterselskab med et kapitalkrav på blot 1 krone. Selskabsformen blev afskaffet igen den 15. april 2019. Der er en tydelig sammenhæng mellem det store fald i antallet af nyetableringer og tidspunktet for afskaffelsen af iværksætterselskaber (IVS). Iværksætterselskaberne blev afskaffet på baggrund af en analyse fra Erhvervsstyrelsen, der pegede på, at nogle IVSer har været brugt til snyd.


Forslag 
Dansk Erhverv foreslår, at den nye regering genåbner sagen om iværksætterselskaber og afsøger muligheder, som kan sikre, at iværksættere fortsat kan stifte et selskab – også selv om de ikke har 40.000 kr. på lommen. Én måde at løse problemet kan være at sætte kapitalkravet til anpartsselskaber yderligere ned til ca. 15.000 kr., hvilke svarer til EU-landenes gennemsnitlige kapitalkrav. Særligt for unge iværksættere kan det have stor betydning om kapitalkravet er 40.000 kr. eller 15.000 kr.

Kontakt os

Politik og Analyse

Jasmina Pless

Chefkonsulent for iværksætterpolitik
Medarbejderprofil