Gemt

Stort potentiale for at udbrede aktiesparekontoen

Med opbakning fra Radikale Venstre og Dansk Folkeparti indførte den tidligere VLAK-regering 1. januar 2019 en aktiesparekonto, som skulle gøre det nemmere og mere attraktivt for danskerne at investere i aktier. Aktiesparekontoen giver lavere beskatning af afkastet på indeståender end den gældende aktieindkomstbeskatning. I forbindelse med at aktiesparekontoen snart kan fejre ét års fødselsdag, har Dansk Erhverv undersøgt kendskabet til og brugen af aktiesparekontoen.

Nyhed

Stort potentiale for at udbrede aktiesparekontoen

pdf

Download

Analyse nr. 4 | 2020 januar

Med opbakning fra Radikale Venstre og Dansk Folkeparti indførte den tidligere VLAK-regering 1. januar 2019 en aktiesparekonto, som skulle gøre det nemmere og mere attraktivt for danskerne at investere i aktier. Aktiesparekontoen giver lavere beskatning af afkastet på indeståender end den gældende aktieindkomstbeskatning.

Dansk Erhverv har i forbindelse med, at aktiesparekontoen snart kan fejre ét års fødselsdag, undersøgt kendskabet til og brugen af aktiesparekontoen. Tallene viser, at;

  • 33 pct. af danskerne kender til muligheden for at oprette en aktiesparekonto.
  • 1,1 pct. har oprettet en aktiesparekonto. Det svarer til ca. 50.000 danskere.
  • 10 pct. af danskerne forventer at oprette en aktiesparekonto, men har ikke fået det gjort endnu. Det svarer til ca. 470.000 danskere.

Analysen viser også, at kendskab til og interesse for aktiesparekontoen er markant større blandt mænd end kvinder. Det stemmer fint overens med andre tal i undersøgelsen, som viser, at der er betydeligt flere mænd end kvinder, som investerer i aktier.

Særligt to barrierer er skyld i, at flere danskere endnu ikke har oprettet en aktiesparekonto. For det første har de svært ved at vurdere, om det er en økonomisk gevinst for dem. For det andet ved mange ikke, hvor de skal henvende sig, hvis de gerne vil have oprettet en aktiesparekonto.

Endelig viser analysen, at der er brug for et generelt løft af den danske aktieinvesteringskultur. Dansk Erhverv har zoomet ind på danskere med frie midler (dvs. indeståender på personlige bankkonti på mere end 100.000 kr.), som må forventes at være målgruppen for aktieinvestering. Konklusionen er, at det generelle kendskab til aktier er lavt, og at målgruppen sjældent snakker med venner, kollegaer og familie om aktier. I en tid med meget lave renter, hvor indeståender på almindelige bankkonti intet afkast giver, bør aktieinvestering være et relevant alternativt for langt flere danskere.

Kontakt os

Politik og Analyse

Jasmina Pless

Chefkonsulent for iværksætterpolitik
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Jakob Kæstel Madsen

Senioranalytiker