Gemt

Svag jobvækst på Fyn

Det danske jobopsving har været stærkt i løbet af de seneste år. Det har gjort, at vi i starten af 2019 for første gang nogensinde rundende 3 mio. beskæftigede, og der har således aldrig været flere beskæftigede. Men siden har vi set en blød opbremsning i beskæftigelsen, og jobvæksten i 2019 ser ud til at blive den svageste siden 2014.

Nyhed

Svag jobvækst på Fyn

pdf

Download

Analyse nr. 13|2020 - februar

Det danske jobopsving har været stærkt i løbet af de seneste år. Det har gjort, at vi i starten af 2019 for første gang nogensinde rundende 3 mio. beskæftigede, og der har således aldrig været flere beskæftigede. Men siden har vi set en blød opbremsning i beskæftigelsen, og jobvæksten i 2019 ser ud til at blive den svageste siden 2014. Væksten i antallet af fuldtidsbeskæftigede er steget med 0,4 pct. på landsplan over det seneste kvartal. Luften er også gået en smule ud af ballonen på Fyn, hvor 5 ud af 10 kommuner har oplevet tilbagegang i denne periode. I alt har 7 ud af 10 fynske kommuner haft en vækst der er lavere end landsgennemsnittet.

Den økonomiske vækst i euroområdet er blevet betydeligt svækket i løbet af 2019. Det er særligt tilfældet i Tyskland, men der er også svaghed at spore på de vigtige eksportmarkeder Sverige og Storbritannien. Det er særligt handelskrigen mellem USA og Kina og den store usikkerhed vedrørende Brexit, der er gået ud over væksten på vores vigtigste eksportmarkeder. Den svage udvikling i flere fynske kommuner tyder på, at den globale vækstafmatning så småt er begyndt at smitte af på den fynske jobmotor. Når virksomhederne skruer ned for nyansættelserne, er det normalt fordi at aktiviteten i dansk økonomi er bremset op. Den store usikkerhed, som præger økonomiske udsigter herhjemme og i udlandet, kan dog også i sig selv have mindsket virksomhedernes tilbøjelighed til at ansætte nye medarbejdere.

Kontakt os

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil
Politik og Analyse

Morten Nordenhof Wernersen

Studentermedhjælper