Gemt
Presse og Nyheder

Tallerkener, kopper og lignende af bambus-melamin er ikke tilladt

29. september 2020

Markedet for fødevarekontaktmaterialer af bambus og melaminplast er vokset gennem de seneste år og anprises nogle gange som værende ”100 % naturligt”, ”økologiske” eller lignende. Hverken produkterne eller anprisningerne er tilladt.

Tallerkener, kopper og andre fødevarekontaktmaterialer af bambus og melaminplast er en type produkter, der er kommet flere af på markedet de seneste år. Der er desværre flere problemer med denne type produkter, og Dansk Erhverv anbefaler derfor ikke vores medlemmer at markedsføre dem.

Der er tre udfordringer med fødevarekontaktmaterialer af bambus og melaminplast:

  1. Tilsætning af bambusfibre til melaminplast gør den porøs, hvilket øger risikoen for, at der migrerer mere melamin og formaldehyd fra materialet, end hvis det bestod af ren plast. Dette kan være sundhedsskadeligt. Ønsker man alligevel at markedsføre denne type produkter, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at migrationsgrænserne er overholdt.
  2. Markedsføringen af denne type produkter må ikke være vildledende. Der er set eksempler på anprisninger som for eksempel ”100 % naturligt”, ”økologisk” eller ”bambuskrus” for at signalere et mere ”grønt” produkt, end det egentlig er. Et krus må for eksempel kun kaldes et ”bambuskrus”, hvis det udelukkende består af bambus.
  3. Bambus er ikke på positivlisten over tilsætningsstoffer godkendt til brug i plast. Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet (EFSA) har vurderet, at bambus ikke kan falde ind under det tilladte tilsætningsstof ”træ”, som fremgår af positivlisten. Det betyder, at materialer, som består af en kombination af plast og bambus, rent faktisk ikke er tilladte i henhold til EU’s plastforordning (Forordning nr. 10/2011). Bemærk, at kravet om, at tilsætningsstoffer anvendt i plast skal fremgå af plastforordningens positivliste, gælder uanset fordelingen af plast >< tilsætningsstof. Dvs. selv hvis et materiale består af 20 procent plast og 80 procent bambus, betragtes bambussen stadig som et tilsætningsstof til plast, og denne type materiale er derfor heller ikke tilladt.

Læs mere i Kommissionens note om brug og markedsføring af fødevarekontaktmaterialer af plastik, der indeholder bambus elle andre lignende bestanddele: Note - EU-Kommissionen.

Kontakt os

Handel

Saoirse McKeever Eriksen

Fødevarekonsulent
Handel

Jeppe Rønnebæk Kongsbak

Chefkonsulent
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.