Gemt
Presse og Nyheder

Klimapartnerskaber: Virksomhedsledere blev konkrete om klima

Erhvervslivet spiller en afgørende rolle for, at Danmark kan gennemføre den grønne omstilling, som er en klar, politisk prioritet bredt i Folketinget. I den forbindelse har regeringen nedsat 13 klimapartnerskaber, hvor inddragelse af erhvervslivet er i højsædet – og der er fuldt kog på kedlerne med gode ideer.

Nyhed

PRESSEMEDDELELSE, den 14. januar 2020

Der var fokus på at få sat ord på de mange muligheder, som kan dreje Danmark i en grøn retning, da Børsen var ramme om rundbordsmøder i regeringens Klimapartnerskab for Service, IT og Rådgivning under ledelse af Eva Berneke, adm. direktør i KMD, der er udpeget som formand for partnerskabet.

En stor sektor med 162.000 virksomheder
”Vi er en stor sektor. Når hver tredje krone af værdiskabelsen på tværs af de 13 klimapartnerskaber og hvert tredje job er samlet i vores klimapartnerskab, så understreger det ikke bare, at vi som sektor gør en forskel for det danske samfund. Det viser også at vi har et ansvar for at gøre en forskel. Både ved at gøre vores eget klimaaftryk mindre, men nok især ved at hjælpe andre med at nedbringe deres”, sagde Eva Berneke i sin velkomst.

Partnerskabet rummer 162.000 virksomheder, så for at skabe en vis sammenhæng var arbejdet delt op på fire rundborde: it og tele, turisme, rådgivere og kreative erhverv, samt service. Jakob Riis, CEO i Falck sad for bordenden for den kreds af erhvervsfolk, som talte om gode tiltag for klimatiltag i service-sektoren. Et af de punkter, som blev særligt betonet var aktiv brug af udbud til at drive klimavenlig innovation.

Offentlige indkøb for 370 milliarder kroner
”Det offentlige indkøber for over 370 mia. kr. varer og tjenesteydelser hvert år, og her er der altså et kæmpe potentiale i at gøre tingene anderledes. Hvorfor ikke flette krav om innovation ind i rigtig mange udbud, og sørge for at tillægge det vægt, så det ikke bare bliver pris, pris, pris, men også kvalitet og klimaaftryk, som tæller. Det var en af de mange forslag fra dagens rundbord, som for mig står skarpt. Samlet set er der ingen tvivl om, at vi som sektor med dagens diskussioner er et fint billede på et erhvervsliv, som aktivt er en medspiller på den grønne dagsorden”, sagde Jakob Riis.

Se video med erhvervsminister Simon Kollerup (S)

En anden deltager ved rundbordet for it og tele var Martin Lippert, som er CEO i Global Connect. Virksomheden er en af de førende leverandører af fiberbaseret datakommunikation og datacentre i Nordeuropa. De er blandt andet Danmarks største udbyder af datacenter-ydelser og efter flere års fokuseret optimering af virksomhedens datacentre, har de i 2019 fået certificeret, at de har reduceret den årlige udledning af CO2 med hele 572 tons – og Martin Lippert deler gerne de gode erfaringer.

Erhvervslivet og fremtidens bæredygtige samfund
”Ved at oprette klimapartnerskaber viser regeringen berettiget tillid til, at erhvervslivet kan og bør bidrage væsentligt til at definere fremtidens bæredygtige samfund lokalt og globalt. GlobalConnect deltager aktivt med konkrete anbefalinger til, hvordan bredbåndsydelser, cloud løsninger og anden teknologi vil skabe et væsentligt fundament for en fremtidig bæredygtig udvikling af erhvervslivet - og dermed også samfundet,” sagde Martin Lippert i forlængelse af dagens rundbord.

Morten Felding, adm. direktør i Atea, var også aktiv ved et af dagens rundborde, og han har også stor tiltro til mulighederne ved øget digitalisering. Atea er en af Danmarks største leverandører af it-infrastruktur, hvor målet er at skabe værdi med it-løsninger – og det kan sagtens bruges til at skabe grøn forandring:

It og digitalisering har afgørende rolle
”Jeg er overbevist om, at it og digitalisering har en afgørende rolle i forhold til klimaforbedringer. Som eksempel skal vi skabe en it-infrastruktur, der understøtter IoT løsninger i såkaldte Smart Cities, der vil effektivisere og dermed optimere energiforbruget samt reducere CO2-udslippet fra fx transport. Vi er nødt til at vende hver en sten for at reducere CO2-udslip, og sætte øget fokus på eskalering af eksisterende løsninger. Og, som vi også har drøftet i dag, bør vi sikre, at den energi som vi anvender, fortrinsvis kommer fra sol, vind eller vand. Vi skal tænke makro frem for mikro!”, konstaterer Morten Felding.

De mange input bearbejdes af Dansk Erhverv som sekretariat i samarbejde med organisationer som DI, HORESTA, IT Branchen og SMVdanmark med henblik på et samlet udspil. Det er partnerskabets formand, Eva Berneke, som endeligt beslutter og oversender konklusioner og forslag til regeringen i midten af marts.

 

Læs artikel på berlingske.dk: Erhvervslivets sammenbragte børn arbejder på en solrig fremtid og "Den store bøf" (kræver abonnement hos Berlingske).

Kontakt os

Rådgivning & Videnservice

Poul Noer

Chefkonsulent
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.