{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
KONKURRENCEEVNEBAROMETER | ARBEJDSKRAFT
Danmark står stærkt på indikatorerne fleksibilitet på arbejdsmarkedet, og at virksomhederne prioriterer at fastholde talent. På indikatorerne for, hvor let det er at ansætte udenlandsk arbejdskraft, ligger vi nede på en 26. plads i feltet af OECD-lande.
Søjlerne angiver Danmarks placering blandt 35 OECD-lande. Den grønne farve angiver en placering i øverste tredjedel, gul angiver en placering i midterste tredjedel og rød angiver en placering i den nederste tredjedel ift. de øvrige lande inden for hver indikator. Dyk ned i data længere nede på siden.
Dansk Erhvervs Konkurrenceevnebarometer for arbejdskraft viser, at Danmark samlet set indtager en fjerdeplads blandt 35 OECD-lande. Det er efter lande som Schweiz, USA og Holland, men foran lande som Tyskland, Irland, Norge, Sverige og Finland.
Danmark står stærkt på følgende indikatorer: fleksibilitet på arbejdsmarkedet, aktive arbejdsmarkedspolitikker og sammenhængen mellem løn og produktivitet. Og vi ligger næsten helt i top i forhold til, at det er en prioritet for virksomhederne at tiltrække og fastholde talent.
På indikatoren for hvor let det er at ansætte udenlandsk arbejdskraft, ligger vi noget længere nede i feltet af OECD-lande på en 26. plads.
Samtidig indtager vi en 10.-13. plads, når det handler om at få højtuddannet, udenlandsk arbejdskraft tiltrukket til landet og den langsigtede vækst i arbejdsstyrken. Det er akkurat bedre end Sverige men dårligere end Holland.
Det er afgørende for virksomheders konkurrenceevne, at behovet for nye ansatte kan matches af et tilstrækkeligt stort og kompetent udbud af attraktiv arbejdskraft. Når virksomheder rekrutterer forgæves, eller i mangel på bedre rekrutterer medarbejdere fra periferien af det kompetencefelt, som er nødvendigt for at løse opgaverne, så svækker det virksomhedernes muligheder for at generere vækst.
Tidligere har virksomhederne kunne løse udfordringen med mangel på medarbejdere ved bl.a. at hente arbejdskraft fra Tyskland og Østeuropa. Siden starten af 2013 er antallet af udenlandske fuldtidsmedarbejdere vokset med 140.000 eller godt 15.500 årligt, jf. jobindsats.dk. Men ledigheden i de lande, hvor vi henter flest udenlandske medarbejdere, er i flere tilfælde nu lavere end i Danmark. Samtidig er der udsigt til meget små stigninger i strukturel beskæftigelse i Danmark i årene efter 2023.
Selvom der er udsigt til et stigende udbud af arbejdskraft de kommende år, stiger udbuddet ikke tilstrækkeligt til at kunne understøtte private virksomheders behov for arbejdskraft under en ny økonomisk vækstperiode. Uden nye reformer, der sikrer markante stigninger i udbuddet af arbejdskraft de kommende år, kan det derfor blive svært at fastholde en balanceret økonomisk vækst over et længere stræk.
Gå på opdagelse i Dansk Erhvervs Konkurrenceevnebarometer for arbejdskraft i rapporten herunder: