Spring til indhold

Mindre madspild

Dansk Erhverv bakker op om initiativer rettet mod at reducere madspild. Vi deltager aktivt i kampen mod madspild, og vi arbejder for at fjerne unødvendige barrierer for virksomhedernes arbejde med at mindske madspild.
På agendaen
Gem
Indhold

Vi arbejder for mindre madspild

Dagligvarehandlen har i mange år arbejdet aktivt for at reducere madspild, fx ved at sænke prisen på fødevarer, hvis holdbarhed er ved at udløbe, eller ved at donere varer til fødevarebanker og sociale institutioner. Samtidig ender en del overskudsmad som dyrefoder eller biobrændsel.

Alle har ansvar for at reducere madspild
Reduktion af madspild er en vigtig del af den grønne omstilling. Alle led i fødevarekæden samt myndigheder og forbrugere har et ansvar for at reducere madspild. Det kan være i form af information og oplysning til forbrugerne om, hvordan fødevarer opbevares bedst i hjemmet, og hvordan fødevarer tilberedes, så mindst muligt går til spilde. Eller det kan være via øget forskning og udvikling af emballager, der kan forbedre og forlænge holdbarheden af fødevarer.

Dansk Erhvervs analyser
"Danskerne går op i at minimere madspild" (september 2025).
"Danskerne har gode intentioner om at minimere madspild" (marts 2023).

Lovgivningsmæssige benspænd
Der er dog stadig juridiske benspænd, som gør, at det kan være svært at mindske madspildet ved at donere fødevarer eller videredistribuere dem til andre virksomheder og organisationer.
Dansk Erhverv samarbejder med andre organisationer og myndighederne for at fjerne disse barrierer, samtidig med at vi lægger vægt på, at fødevaresikkerheden skal være i orden.

Læs Dansk Erhvervs debatindlæg i Politiken (juli 2022): Vi skal gøre meget mere ved madspild. Især midt i en fødevarekrise.  

Tænketank om madspild og fødevaretab
Dansk Erhverv er medlem af Fødevareministeriets tænketank om forebyggelse af madspild og fødevaretab One Third. Tænketanken faciliterer samarbejde på tværs af fødevarekæden og arbejder for at sikre evidens og konkrete løsninger. Samtidig er arbejdet i tænketanken med til at sikre, at Danmark kan måle det samlede madspild, som årligt skal rapporteres til EU i forlængelse af FN's verdensmål nr. 12 om ansvarligt forbrug og produktion (særligt delmål 12.3 om en halvering af det globale madspild). Tænketanken leverer årligt sine madspildsanbefalinger til regeringen. Tænketanken kan også rådgive regeringen i forhold relateret til madspild og fødevaretab.

Gense Dansk Erhvervs webinar om madspild
Hør bl.a. eSmiley fortælle om et værktøj til madspildsmonitorering, og bliv inspireret af hvordan Salling Group har arbejdet med reduktion af deres madspild. Se videoen herunder.

Andre relevante fokusområder

På agendaen

Vejledning om fødevarehygiejne

Som fødevarevirksomhed skal man overholde en række hygiejneregler, der er fastsat ud fra hensynet til fødevaresikkerheden. Det drejer sig både om regler for hygiejne, håndvask og rengøring, og hvordan du bedst muligt indretter din fødevarevirksomhed. Få et overblik over de forskellige vejledninger, guides og øvrige publikationer, der findes på området.

På agendaen

Skovrydningsfri værdikæder/produkter

Hvert år ryddes store skovarealer ulovligt for at gøre plads til plantager med produktion af soja, palmeolie, kakao, kaffe, kvæg, tømmer og naturgummi. Da produktionen og handlen med disse varer er global, skal sikringen af skovrydningsfrie værdikæder ske på tværs af landegrænser. Dansk Erhverv ser derfor positivt på, at man i EU adresserer problemet med skovrydningsforordningen (EUDR) og går i fælles front for at bekæmpe global, ulovlig skovrydning og skovforringelse.

På agendaen

Mere turbo på det statskontrollerede klimamærke og klimadata for fødevarer

I takt med den stigende klimabevidsthed i befolkningen ses også en øget efterspørgsel efter hjælp til at træffe mere klimavenlige valg, når forbrugerne handler fødevarer. Dansk Erhverv er derfor glad for, at en enig arbejdsgruppe har afleveret sine anbefalinger om et nationalt klimamærke til Fødevareministeren - vi ønsker dog en mere ambitiøs tidsplan, end hvad der er lagt op til.

På agendaen

Regulering af kredittider og samhandel i fødevaresektoren

1. juli 2021 trådte reglerne i Fødevarehandelsloven i kraft. Loven regulere handelsbetingelser – herunder betalingsfrister – i landbrugs- og fødevareforsyningskæden, og gælder for alle virksomheder, der køber og/eller sælger landbrugs- og fødevareprodukter.

På agendaen

Fødevarekontaktmaterialer

Handlen med fødevarekontaktmaterialer er global. Ligesom for fødevarer bør reguleringen derfor ske på EU-niveau.

Kontakt

Vil du høre mere? Kontakt Dansk Erhverv

Handel

Anders Kroman Liin

Politisk konsulent