; ;
Gemt

65 danske kommuner har særlige rekrutterings-udfordringer frem mod 2030

Ledigheden i Danmark er historisk lav, hvilket giver anledning til rekrutteringsudfordringer hos de danske virksomheder og i det offentlige. I 65 kommuner er virksomhederne særligt udsatte. Her er ledigheden i dag lavere end den strukturelle ledighed på 3,9 pct., samtidig med at arbejdsstyrken forventes at falde frem mod 2030.

Analyse

Oktober 2022

Ledigheden i Danmark har længe været faldende, og i juni 2022 var fuldtidsledigheden i pct. af arbejdsstyrken på 2,5 pct. Det er det laveste niveau siden maj 2008, hvor tallet var 2,4 pct., og det er langt under den strukturelle ledighed på 3,9 pct, der sikrer en stabil løn- og prisudvikling.

Den lave ledighed gør det svært for virksomhederne at rekruttere den arbejdskraft, de har brug for. I juli 2022 svarede knap halvdelen (44 pct.) af danske servicevirksomheder, at mangel på arbejdskraft er en produktionsbegrænsning.

Dansk Erhverv har undersøgt, hvordan ledigheden varierer på tværs af landet. Analysen viser, at fuldtidsledigheden i de danske kommuner varierer fra 1,3 pct. til 4,8 pct. af arbejdsstyrken, og i 96 danske kommuner er ledigheden mindre end den strukturelle ledighed på 3,9 pct. Udover kommunale udsving i ledigheden er der også betydelige forskelle i den forventede udvikling i arbejdsstyrken frem mod 2030. Hele 66 danske kommuner forventes at have en mindre arbejdsstyrke i 2030 end i dag.

65 danske kommuner er særligt udsatte; her er ledigheden i dag lavere end 3,9 pct., samtidig med at arbejdsstyrken i kommunen forventes at falde frem mod 2030. I disse kommuner kan det blive særligt udfordrende for virksomhederne at tiltrække den nødvendige arbejdskraft.

65 danske kommuner har særlige rekrutteringsudfordringer frem mod 2030

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Agnete Nielsen

Seniorøkonom og souschef