{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
EU’s andel af kliniske forsøg er halveret på ti år, mens tunge regler og forskellig praksis spænder ben for nye behandlinger. Det både kan og bør ændres, mener Dansk Erhverv.
Juli 2025
Baggrund
Klinisk forskning er fundamentet for udvikling af nye sundhedsteknologiske og medicinske behandlinger, der kan forbedre sundheden for millioner af mennesker i EU. På trods af et stærkt videns- og forskningsmiljø samt avancerede sundhedssystemer, halter EU bagefter. Selvom antallet af påbegyndte kliniske forsøg er steget globalt det seneste årti, er Europas andel faldet med 50%[1]. En af de største udfordringer er den manglende harmonisering af administrative processer på tværs af medlemsstaterne. EU er kun så stærk som det svageste led.
Clinical Trials Regulation (CTR) blev implementeret i januar 2022 for at strømline og standardisere processerne for klinisk forskning i EU. Trods dette er der stadig betydelige forskelle i, hvordan lovgivningen anvendes og fortolkes, hvilket skaber fragmentering, store administrative byrder og lange godkendelsesprocesser. Dette forsinker adgangen til ny teknologi og behandling for patienterne og reducerer EU's konkurrenceevne globalt.
Draghi-rapporten fra september 2024 adresserer denne problemstilling og fremhæver behovet for at styrke EU's konkurrenceevne gennem øgede investeringer i forskning og innovation. Et centralt forslag er at fordoble budgettet for det næste rammeprogram for forskning og innovation (FP10) til 200 milliarder euro. Rapporten understreger også behovet for at øge EU's attraktivitet for klinisk forskning samt fremskynde adgangen til markederne for nye lægemidler.[2]
Dette policy paper foreslår konkrete løsninger for at skabe et mere effektivt og sammenhængende system for klinisk forskning i EU. Det skal ses som inspiration til EU-Kommissionens arbejde og som et supplement til Life Science Rådets anbefalinger. Herunder både anbefalingerne fra arbejdsgruppen for klinisk forskning[3], som blev offentliggjort i oktober 2023 og Rådets udspil til en EU life science-strategi, som blev publiceret i marts 2025[4]. Dansk Erhverv er medlem af Life Science Rådet og støtter fuldt ud Rådets anbefalinger.
Anbefalinger
Nedenfor beskrives Dansk Erhvervs anbefalinger og løsningsforslag til, hvordan bedre rammebetingelser for forskning, innovation og vækst via operationelt harmoniserede regler og konkurrencedygtige sagsbehandlingstider kan blive en katalysator for bedre konkurrenceevne og patientbehandling.
Sammenfatning
Gennemførelse af ovenstående anbefalinger, med harmonisering som et nøgleord, vil give EU et mere konkurrencedygtigt økosystem for klinisk forskning. Det vil bidrage til at styrke Europas position som et globalt center for life science-innovation og forbedre sundheden for EU’s borgere.