Gemt
Analyser

Danskerne indretter julehandlen efter coronarestriktionerne

Stigende smittetal og nye restriktioner er overskrifterne for årets december og dermed også årets julehandel. Rigtig mange danskere forventer dog stadig at købe julegaver – både online og i de fysiske butikker. Dansk Erhverv har derfor undersøgt danskernes forventede adfærd i forbindelse med årets julehandel. Analysen viser, at de fleste danskere vil ændre adfærd for at efterleve coronaforholdsreglerne, når de køber årets julegaver.

Analyse

December 2020

Danskerne vil holde afstand, undgå myldretiden og købe ind alene, når det er muligt
Coronapandemien har fortsat et solidt tag i Danmark. Vaccinen lader vente på sig lidt endnu, og mundbind, håndsprit og fysisk afstand er fortsat en fast del af danskernes hverdag. Årets julehandel bliver derfor, som så meget andet i år, i coronapandemiens skygge. Danskerne forventer dog stadig at handle julegaver i stor stil.

Dansk Erhverv har undersøgt årets julehandel med fokus på forbrugernes forventede adfærd på nettet og i de fysiske butikker. Analysen viser, at langt de fleste danskere, som forventer at købe julegaver til venner og familie, vil holde mere afstand end normalt i butikkerne og forsøge at klare julegaveindkøbene alene og uden for myldretiden. Se figuren nedenfor.

En tredjedel af danskerne forventer samtidig at købe flere varer og julegaver online, end de tidligere har gjort. Det er særligt en tendens, som gør sig gældende blandt unge og børnefamilier (ej vist i figur). Endelig forventer en fjerdedel at købe varer via udvalgte butikkers ”click and collect”-system, hvor varen bestilles online og afhentes fysisk i varehuset.

Julehandlen forventes at stige i år
Næsten ni ud af ti adspurgte danskere forventer at købe julegaver i år til familie og venner. Dansk Erhverv vurderer i årets julehandelsprognose, at den samlede julehandel vil beløbe sig til 8,9 mia. kroner i år, hvoraf ca. 6 mia. kr. er julegaver. I omegnen af en tredjedel forventes at blive handlet på nettet.

Danskerne indretter julehandlen efter coronarestriktionerne

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Jakob Kæstel Madsen

Senioranalytiker

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.