Gemt

Sommerudbud lider fortsat under for korte tidsfrister

​I år sendte offentlige aktører 227 opgaver i udbud i uge 26/27. 64 pct. af disse udbud har frist senest i uge 33, hvor mange virksomheder ikke er tilbage på fuldt blus efter sommerferien. De urealistiske tidsfrister kan resultere i en forringet konkurrencesituation, hvor det offentlige ikke får den højeste kvalitet til den bedste pris.​

Analyse

AUGUST 2020

Urealistiske tidsfrister skaber forringet konkurrencesituation
Offentlige aktører sender ofte opgaver i udbud i uge 26 og 27 op til sommerferien (omtales herefter som sommerudbud). Sommerudbud er i sig selv ikke noget problem, hvis blot udbudsfristerne tager højde for, at medarbejderne i mange virksomheder holder sommer-ferie i den efterfølgende periode fra uge 28-32, hvor de derfor ikke kan bidrage til udformningen af tilbuddet.


En urealistisk tidsfrist er her defineret som perioden fra uge 28 til og med uge 33. Det er med andre ord ferieperioden uge 28-32 samt den efterfølgende uge. Dansk Erhverv vurderer, at tilbuds- eller an-modningsfrister i denne periode er urealistiske, fordi virksomhederne får svært ved at udarbejde det bedste mulige tilbud hen over sommerferien, når én eller flere nøglemedarbejdere med stor sandsynlighed er på ferie. Hvis udbudsfristen udskydes til uge 34 eller senere, stiger sandsynligheden for, at virksomhederne har de rette medarbejdere tilgængelige, når de skal skrive tilbuddene.


Urealistiske tidsfrister kan resultere i en forringet konkurrencesituation, hvor det offentlige, og dermed borgerne, ikke får den højeste kvalitet til den bedste pris. Med realistiske tidsfrister har virksomhederne de rette medarbejdere på arbejde og dermed de bedste forudsætninger for at udarbejde det bedst mulige tilbud på den offentlige opgave. Det gør det lettere for det offentlige at vælge den rigtige leverandør, når tilbuddene er så fyldestgørende og retvisende som muligt. I sidste ende giver det mest kvalitet for pengene, og samtidig bruges danskernes skattekroner på bedst mulig vis.

Sommerudbud lider fortsat under for korte tidsfrister

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Jakob Kæstel Madsen

Senioranalytiker
Oplevelse & Velfærd

Morten Jung

Markedschef
Medarbejderprofil