Gemt

Hård opbremsning i bilsalget pga. virusudbrud

Danmarks Statistik har tirsdag udsendt tal for antallet af nyregistrerede biler i marts. Det er grumme tal, der viser, at antallet af nyregistrerede biler faldt med hele 21,7 pct., således danske bilforhandlere leverede 13.000 biler i marts måned.

Nyhed

14. april 2020

Danmarks Statistik har tirsdag udsendt tal for antallet af nyregistrerede biler i marts. Det er grumme tal, der viser, at antallet af nyregistrerede biler faldt med hele 21,7 pct., således danske bilforhandlere leverede 13.000 biler i marts måned. Det er særligt erhvervene, der har holdt igen med at få nye biler i marts måned, da antallet af nyregistrerede biler til erhvervslivet faldt med hele 38,5 pct. Men også husholdningerne hold kraftigt igen med 9,4 pct. færre leverede biler i marts.

Der er tale om en meget hård opbremsning i bilsalget, og vi skal tilbage til 2012 før der sidst blev indregistreret så få biler i Danmark. Det skyldes, at bilsalget er kraftigt ramt af den virusudbruddet, der har lagt en massiv dæmper på både husholdningerne og erhvervenes bilkøb. Ved en økonomisk nedtur, hvor ledigheden stiger og usikkerheden omkring den private økonomi bliver større, er bilkøb et af de steder, hvor husholdningerne især holder igen. Man holder igen ved måske at vente et år eller to på at udskifte bilen. Det så vi blandt andet i forbindelse med finanskrisen, hvor husholdningernes bilkøb dykkede med op mod 40 pct. i løbet af kort tid. Tilsvarende vil en økonomisk nedtur gøre at erhvervslivet holder igen med investeringerne. Det samme ser vi altså også nu, hvor virusudbruddet har lagt en massiv dæmper på bilkøbene. Hvis den økonomiske nedtur bliver længerevarende, vil det samtidig komme til at gå endnu hårdere ud over de danske bilforhandlere.

Bilsalget kan være endnu hårdere ramt i marts
Trods de grumme tal for antallet af nyregistrerede biler i marts kan de danske bilforhandlere være endnu hårdere ramt af virusudbruddet i marts. Det skyldes, at statistikken udelukkende indeholder tal for antallet af leverede biler til kunderne, og er således ikke en samlet opgørelse over antallet af bilhandler, der er indgået i marts måned. Nedgangen i bilsalget i marts kan endnu ikke ses til fulde, fordi der typisk kan være leveringstid på nye biler. Derfor vil danske bilforhandlere formentlig være endnu hårdere ramt virusudbruddet end de særdeles bekymrende tal umiddelbart indikerer.

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil