; ;
Gemt

Nu er også de danske gæster væk

21. august 2020

Regnskabet for danskernes sommerferie er gjort op, og der ses ind i en sensommer og efterår med dystre tal for oplevelsesøkonomien og turismen i Danmark. Dansk Erhverv opfordrer til, at politikerne tager bestik af de dystre tal.

 

Dansk Erhverv har netop opdateret belægningstal for den første uge efter skoleferiens afslutning. Hvor danske gæster flokkedes om kysterne og lunede i mange byer i provinsen, så giver skoleferiens afslutning kontant afregning i hoteltallene.

I juli var 27 pct. af værelserne i København i brug mod 88 pct. sidste år, viser tal for de store hoteller og hotelkæder, som Dansk Erhverv har adgang til. Til sammenligning så situationen mindre sort ud i de andre store byer og kystområder i juli. I Aarhus var 74 pct. af værelserne i brug, hvilket er på niveau med juli sidste år. I Aalborg, Odense og Trekantområdet var 67 pct., 46 pct. og 61 pct. i brug.

Men den 9. august sluttede skoleferien, og de fleste danskere er taget hjem. Nu deler Aarhus hovedpine med København, Aalborg og Odense. I uge 33 er belægningen ikke over 50 pct. i nogen af landets fire største byer. I København var belægningen 30,2 pct., mens den for hhv. Aarhus, Aalborg og Odense var 36,8 pct., 48,3 pct. og 42,7 pct. I uge 33 i 2019 var belægningen 81,2 i gennemsnit i hele Danmark.

Prognose for sensommer og efterår

”Seksdagesreglen er afskaffet, men Covid19 trækker dybe og negative spor ind i efteråret, viser hotelbookinger for de kommende måneder. I København er bookingerne for august 69 pct. lavere end på samme tidspunkt i 2019. Samme voldsomme dyk ses for september og oktober. På landsplan ses også et dyk i bookinger, dog lidt lavere, på omkring 50 pct.,” fortæller Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelse i Dansk Erhverv.

Til sammenligning ses en helt anderledes situation bos landets feriehusudlejere på nuværende tidspunkt. Her er antallet af bookinger for juli og året ud i snit 18 pct. højere end på tilsvarende tidspunkt sidste år. I oktober ligger der pt. 29 pct. flere bookinger jævnført med sidste år.

Hotelsituationen er særlig alvorlig i de store byer, da de i stor grad lever af udenlandske turister, store internationale kongresser og erhvervsturister. Mange store internationale møder og events er aflyst eller udskudt på ubestemt tid.

Det er således ikke kun hotellerne, der bløder. Turisme og oplevelsesvirksomheder er på mange områder tæt forbundne. Turister bruger i høj grad de mange oplevelsestilbud som forlystelsesparker, museer, zoologiske haver, events, koncerter mv. Hertil kommer forbrug i detailhandelen, på caféer, restauranter og til transport.

Det er nu, det gælder – på Christiansborg

I fredags indgik et flertal af Folketingets partier en politisk aftale om den fortsatte genåbning af Danmark. Der udestår et væsentligt arbejde i to sammenhængende spor.

Erhvervsministeren og kulturministeren skal med sektorpartnerskaberne og aftalepartierne finde sundhedsmæssige forsvarlige veje til en yderligere genåbning af oplevelsesøkonomien.

”Vi er i Dansk Erhverv glade for, at der i den politiske aftale er forståelse for, at store dele af oplevelsesøkonomien er ekstraordinært hårdt ramt. Nattelivet, spillesteder, teatre, hoteller, konferencecentre, biludlejning, turistbusser, incoming, lufthavne samt underleverandører og sideerhverv har en berettiget forventning om kompensation,” fastslår Lars Ramme Nielsen.

”Vi mener bl.a., at kompensation til faste udgifter er en god ordning, der bør forlænges. Og samtidig bør man overveje at genstarte kompensationsordningen for selvstændige. Den generelle kompensation bør træde i kraft, når man er ramt af mange restriktioner og særkrav, der forhindrer ens virksomhedsdrift,” slutter Lars Ramme Nielsen.

Analysenotat - Skidt sommer for de danske hoteller

pdf

Download

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil