; ;
Gemt

Danske virksomheder hårdt ramt på eksport og import

02. juli 2020

En ny medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at to ud af tre eksportvirksomheder har lavere omsætning, end de havde i samme periode sidste år. Også virksomheder, som er afhængige af vareimport, er ramt af coronakrisen. Det kræver politisk fokus, lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Coronakrisen har haft og har fortsat store omkostninger. Nu viser en spritny medlemssurvey, at danske eksportvirksomheder fortsat er ramt på omsætningen. De pågældende virksomheder har i snit mistet 31 procent af eksporten og forventningen er, at tendensen fortsætter. For virksomheder, hvor import er forretningskritiske, melder 64 procent, at de har svært ved at få nødvendige varer.

”Det er voldsomme, men desværre ikke overraskende tal. Undersøgelsen sætter en tyk streg under, at vi skal have fokus på at sikre både eksporten og importen i de kommende måneder. Der venter en stor opgave i efteråret, når vi skal se på, hvordan vi får økonomien tilbage på sporet,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

 

Kæmp kampen
Det er fortsat mørkt i horisonten, og Dansk Erhverv vil presse på for at sikre bedring.

”Det indenlandske forbrug ser fornuftigt ud, men som sagt er der brug for, at eksportmarkederne bliver en politisk hovedprioritet. Dansk Erhverv har en række forslag til initiativer, som vil hjælpe virksomhederne. Det handler konkret om tiltag, som sikrer, at der er likviditet som for eksempel at genindføre eksportmomsordningen og bedre adgang til finansiering. Udenrigsministeren skal også have alle mand på dæk og hjælpe med at åbne dørene rundt om ude i verden. Endelig skal vi på den længere bane sikre, at Det Indre Marked i EU fungerer bedre, især når det gælder services. Her ser jeg meget gerne, at regeringen går forrest og kæmper den kamp tydeligere i EU-systemet,” siger Brian Mikkelsen.

Læs Dansk Erhvervs analyse: Eksporten lider i kølvandet på coronakrisen.pdf

Læs Dansk Erhvervs analyse: Virksomhederne kæmper med adgang til importvarer.pdf

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef