Gemt

Grøn handlekraft: Dansk Erhverv klar med plan for grøn genstart

01. juni 2020

Dansk Erhverv opfordrer til en grøn to-trins-raket. En investeringsplan for grøn, økonomisk genopretning skal vedtages inden sommer. En samlet klimahandlingsplan skal sikres til efteråret.

Coronakrisen sætter dybe spor i dansk økonomi, og der er brug for tiltag, som kan stimulere forbruget og dermed sætte gang i økonomien. Næste skridt er en grøn økonomisk genopbygning af Danmark, som sigter bredt på alle sektorer i Danmark.

”Vi har brug for at tænke nyt og på tværs. Derfor opfordrer Dansk Erhverv til en todelt strategi. Først skal vi have en investeringsplan for grøn, økonomisk genopretning nu, og så skal vi have en konkret og samlet klimahandlingsplan i efteråret for hele økonomien, sådan som regeringens 13 klimapartnerskaber og medlemmer af Grønt Erhvervssforum foreslog tilbage i marts,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Ambitiøse mål

Dansk Erhverv spiller ud med fire fokusområder: Grønne investeringer i danske virksomheder, bæredygtigt offentligt og privat forbrug, grøn digital genopbygning af Danmark og grøn infrastruktur.

”Vores input til en grøn genopretningsplan har investeringer for cirka 36 milliarder kroner i 2020-2021 og vil skabe 25.000 jobs. De private investeringer tegner sig for godt 17 milliarder, og der er offentlige engangsudgifter på små 2 milliarder. Udspillet vil nedsætte udledningen af CO2 med knap 2 millioner tons inden 2025. Det er ganske ambitiøse mål,” siger Brian Mikkelsen.

Gå efter de store frugter

Brian Mikkelsen tilføjer, at det er vigtigt, at Danmark tænker langsigtet og går efter de store frugter - også selv om det måske kan virke som om, at de hænger højt.

”Vi skal for eksempel have mere fokus på digitalisering, som ikke bare har store klimaeffekter. World Economic Forum vurderer, at 15 pct. af CO2-reduktioner skal findes via nye digitale løsninger. Det øger også produktiviteten og konkurrencekraften i danske virksomheder. Derfor foreslår vi øgede fradrag til danske virksomheder for investeringer i digitale løsninger. Desuden skal kommunale investeringer i Smart City-løsninger som sensorer, digitalisering og anvendelse af kunstig intelligens fritages fra anlægsloftet frem til 2022,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen peger desuden på, at der skal satses på fremtidens løsninger, hvor der er store eksportmuligheder.

”Vi skal sætte den danske grønne, globale omstillingskraft fri. Vi kender alle historien om klimaløsninger som vindmøller, termostater og pumper, der har vokset sig store i Danmark. Vi skal satse på det næste grønne erhvervseventyr, og her har bioteknologiske klimaløsninger et potentiale til at blive det næste danske eksport- og jobeventyr indenfor fødevare, transport og industri, så vækst, jobs og reduktion af CO2-udledningen på globalt plan går hånd i hånd,” siger Brian Mikkelsen.

Herunder kan du se Dansk Erhvervs 18 grønne forslag. Nederst på siden kan du downloade og læse hele Dansk Erhvervs udspil ”Grøn handlekraft”. 

Genstart af Danmark efter corona-krisen 

I Dansk Erhverv arbejder vi med afsæt i fire pakker, hvis anbefalinger og forslag alle kan være med til fremme genstarten af Danmark efter corona-krisen. Forslagene og anbefalingerne kan bidrage til at sikre fremgang for dansk økonomi og varige forbedringer, som medvirker til øget optimisme, jobsikkerhed og højere indenlandsk forbrug. De fire pakker består af: En privat forbrugspakke, en investeringspakke, en grøn investeringspakke og en reformapkke. Læs mere om alle fire pakker her

Dansk Erhvervs grønne investeringspakke

I Dansk Erhverv opfordrer vi med 18 forslag til grøn handlekraft på fire områder: 

Grønne investeringer i danske virksomheder

 • Forslag 1: Bioteknologiske klimaløsninger
 • Forslag 2: Udnyttelse af overskudsvarme
 • Forslag 3: Grønne energiløsninger som OPP
 • Forslag 4: Fradrag for klimainvesteringer
 • Forslag 5: Ladestandere bl.a. i udkantsområder

Bæredygtigt offentligt og privat forbrug

 • Forslag 6: Grønne og klimarigtige offentlige indløb
 • Forslag 7: Bedre almene boliger og offentlige bygninger
 • Forslag 8: Investeringer i grøn varme
 • Forslag 9: Bæredygtig import
 • Forslag 10: En mere cirkulær økonomi

Grøn digital genopbygning af Danmark

 • Forslag 11: Fremryk Smart city investeringer
 • Forslag 12: Boost digitalisering i erhvervslivet
 • Forslag 13: Investering i digital infrastruktur (fiber og 5G)
 • Forslag 14: Øget adgang til grønne data
 • Forslag 15: Mobility as a Service

Grøn infrastruktur

 • Forslag 16: Ny grøn infrastruktur
 • Forslag 17: Bedre forhold for cyklister og andre tohjulede
 • Forslag 18: Mere klimavenlig logistik

Pakke 3: Grøn handlekraft

pdf

Download

Kontakt os

Har du spørgsmål til vores grønne investeringspakke?

Sidste nyt fra Dansk Erhverv i din indbakke

Tilmeld nyhedsbrev

Når du tilmelder dig nyheder fra Dansk Erhverv, giver du samtykke til at modtage faglige og politiske nyheder og analyser, samt efter omstændighederne tilbud om kurser, netværk, konferencer og andre events, der i nogle tilfælde leveres af eller i samarbejde med vores partnere. Du vil også kunne modtage information om rabat på produkter og services i vores medlemsfordelsprogram.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs mere om vores persondatapolitik her.