;
Gemt

Sko- og detailsalget steg med 98% i maj og løfter detailsalget i ny rekord

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik torsdag viser, at detailsalget steg med 9,4% i maj. Det er med stor distance den største månedlige stigning, der er registreret i statistikkens levetid siden starten af 2000. Dertil har detailsalget aldrig tidligere været så højt som i maj. Man fristes næsten til at sige wow.

Nyhed

25. juni 2020

Det er naturligvis positivt og viser med al tydelighed, at danskerne har haft mod på at øge forbruget i takt med genåbningen. Man skal dog huske på, at der har været et opsparet forbrug, der har fået frit løb i maj. Der er derfor også tale om en ketchup-effekt i forbruget her i maj. Man skal derfor nok forvente, at der kommer et fald i detailsalget over de kommende måneder. Det er særligt en fremgang i salget af sko- og tøj på hele 98%, der har løftet det samlede detailsalg.

Udsigt til fortsat fremgang – men taburetten vil begynde at vakle under forbrugerne
Ser vi fremad, så forventer vi en fortsat bedring i detailsalget hen over sommeren. Men der bliver tale om en mere skrøbelig fremgang end det vi har set hen over foråret. Overordnet set er danskernes privatøkonomi fortsat sund og forbrugertilliden er steget i både maj og juni. Men vi forventer desværre, at taburetten vil begynde at vakle desværre under forbrugerne. Der er en betydelig risiko for at ledigheden igen begynder at stige mere tydeligt hen over sommermånederne i takt med, at vi nærmer os udfasningen af lønkompensationsordningen. Vi er særligt bekymrede for oplevelseserhvervene og eksportvirksomhederne, der kan blive ramt af et historisk tilbageslag i andet halvår af 2020.

Detailhandlen udgør en hjørnesten i dansk økonomi og beskæftiger ca. 250.000 personer
Det er super vigtigt, at fremgangen i privatforbruget bider sig fast og ikke fiser ud hen over sommeren. Detailhandlen udgør en hjørnesten i dansk økonomi og står alene for omkring 250.000 jobs, svarende til over 10% af den samlede private beskæftigelse.

Kontakt

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil