Gemt

Coronavirus: Der bliver behov for hjælpepakker

05. marts 2020

Situationen med coronavirus udvikler sig på daglig basis i verden og i Danmark. Dansk Erhverv følger situationen tæt og vurderer, at der bliver behov for hjælpepakker til dele af erhvervslivet.


Den seneste uge har et ord været på danske virksomheders lystavle: Coronavirus. Tiltag er blevet iværksat, og udviklingen er fulgt nøje. Også hos Dansk Erhverv.

”Regeringen og myndighederne håndterer situationen rigtig godt. Det har også været top-of-mind her hos os. Vi har nedsat en taskforce, så vi er på forkant med udviklingen, og vores hotline har haft rygende travlt med at svare på henvendelser. Vi er hele tiden i en god og konstruktiv dialog med myndighederne, så vi kan være på forkant med situationen. Den udvikler sig dag for dag, og vi er nu et sted, hvor visse brancher rammes hårdt og derfor er det vores vurdering, at der bliver behov for økonomiske hjælpepakker og andre tiltag,” siger Brian Mikkelsen.

Håndsrækning til de hårdest ramte områder
Brian Mikkelsen påpeger, at coronavirussen allerede har haft økonomiske konsekvenser verden over, og at vi her i Danmark endnu ikke har set det fulde omfang af sygdommens påvirkning.

”Der er desværre ingen tvivl om, at især turisme- og transporterhvervene rammes. Andre virksomheder oplever pres på leverandørkæderne, og alle virksomheder bruger mange ressourcer på at begrænse spredningen af sygdommen. Derfor er det i min optik et spørgsmål om tid, før det bliver nødvendigt at åbne værktøjskassen og sikre de rigtige tiltag som en håndsrækning til de hårdest ramte områder i dansk erhvervsliv,” siger Brian Mikkelsen.

Flere redskaber i værktøjskassen
Hvilke tiltag, der kan komme på bordet, afhænger af sygdommens udvikling.

”Vi ser en udvikling, der går stærkere, end nogen nok havde forestillet sig. Alene fra i går til i dag har billedet forandret sig. Overordnet bør der være fokus på tiltag, som mindsker de berørte virksomheders omkostninger og sikrer deres likviditet. Vigtigt er det også, at tiltagene bliver iværksat hurtigt, når behovet opstår, og det kan jo være meget snart,” siger Brian Mikkelsen.

Der er flere redskaber i værktøjskassen. Regeringen har allerede peget på muligheden for at udskyde virksomhedernes moms- og skattebetalinger. En anden mulighed er, at staten giver garanti for banklån, der målrettet dækker virksomhedernes tab. Dertil kommer, at det også kan blive nødvendigt at finde midlertidige løsninger på beskæftigelsesområdet, hvis det på et tidspunkt skulle blive nødvendigt at sende ansatte hjem som følge af markant fald i aktivitetsniveauet.

Dansk Erhverv opdaterer løbende hjemmesiden omkring virussen. Det samme gør myndighederne. Som virksomhed kan du finde mere relevant information her: www.danskerhverv.dk/corona 

Kontakt os