; ;
Gemt

Nyt gratis digitalt værktøj til fødevareproducenter: SiTTi (Sikker Temperatur og Tid)

03. november 2020

Det nye værktøj fra Fødevarestyrelsen kan bruges til at give svar på, hvordan fødevarer må varmebehandles, nedkøles eller varmholdes, så fødevaresikkerheden er i orden. SiTTi kan bruges af virksomheder som dokumentation og af Fødevarestyrelsen i forbindelse med kontrol.

SiTTI er udviklet i samarbejde med forskere fra DTU Fødevareinstituttet. Virksomheder, borgere, brancheorganisationer og Fødevarestyrelsens kontrolenheder kan frit anvende onlineværktøjet som har tre forskellige beregnere:

Varmebehandling: Beregneren kan bruges til at planlægge og dokumentere sikker opvarmning af fødevarer. Fødevarer kan tilberedes sikkert, hvis man bruger den rigtige kombination af tid og temperatur.

Nedkøling: Beregneren kan bruges til at fastlægge og dokumentere sikker nedkøling af fødevarer. Ved hjælp af to målinger med minimum en times mellemrum kan der fastlægges en nedkølingskurve. Kurven fortæller, om nedkølingen er sikker. Hvis den ikke er sikker, så vil værktøjet angive muligheder for at justere proceduren så der opnås en sikker nedkøling.

Varmholdelse: Beregneren kan bruges til at beregne og dokumentere sikker varmholdelse af fødevarer.  Fødevarer kan varmholdes sikkert, hvis man bruger den rigtige kombination af tid og temperatur. Beregneren vil vise i hvilke temperaturintervaller, fødevaren kan opbevares i op til 3 timer.

Fødevarestyrelsens brug af SiTTi
Fødevarevirksomheder har frihed til at vælge at bruge SiTTi eller andre digitale værktøjer og retningslinjer til at fastlægge varmebehandling, nedkøling og/eller varmholdelse. Fødevarestyrelsen kan i forbindelse med kontrol og vejledning bruge SiTTi, fx hvis der er tvivl eller spørgsmål om en metode til varmebehandling, eller hvis dokumentationen for den anvendte metode ikke er tilstrækkelig.

Bruges SiTTi korrekt, vil det være tilstrækkelig dokumentation for, at virksomheden har sikre procedurer på de områder, hvor SiTTi anvendes. Som nævnt kan virksomhederne bruge andre digitale værktøjer og retningslinjer, hvor resultaterne kan afvige fra dem, SiTTi leverer. Her kan det være aktuelt at vurdere, hvad der ligger til grund for afvigelsen.

Du kan prøve SiTTi på Fødevarestyrelsens hjemmeside her:
Sikker varmebehandling, nedkøling og varmholdelse

Læs mere om SiTTi på Fødevarestyrelsens hjemmeside her:
Nyt online værktøj regner ud, hvor længe maden skal opvarmes eller nedkøles

Kontakt

Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent
Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer