Gemt

Fremrykket genåbning sender 12-25.000 danskere tilbage i job

Et bredt politisk flertal har besluttet at fremrykke genåbningen af en række aktiviteter fra d. 6. maj til d. 21. april.

Nyhed

16. april 2021

Konkret åbnes der op for indendørs servering på restauranter og cafeer mv. Dog med krav om bordbestilling og coronapas. Der skal samtidig være lukket i tidsrummet fra kl. 23.00 til kl. 5.00, og den sidste udskænkning skal ske senest kl. 22.00.

Dertil fremrykkes genåbningen af indendørs idræt for voksne over 18 år med et forsamlingsloft på 25 personer. Endelig åbnes der delvist op for tilskuer til en række fodboldturneringer, herunder superligaen, i adskilte sektioner med maksimalt 500 tilskuere i hver og med krav om coronapas.

Ifølge vores beregninger vil den fremrykkede genåbning betyder, at yderligere 12-25.000 danskere vil kunne vende tilbage til deres job allerede d. 21. april i stedet for d. 6. maj. Det vil reducere produktionstabet fra restriktionerne med ca. 1,5 mia. kr.

Selv om det naturligvis er rigtig positivt, at dele af genåbningen er blevet fremrykket, så er der tale om en mindre fintuning, der ikke ændre nævneværdigt på vækstudsigterne for dansk økonomi.

Den oprindelige genåbningsaftale, der blev indgået d. 22. marts, indebærer dertil at store indkøbscentre, samt udendørsservering på restauranter mv. genåbnes d. 21. april. Det vil ifølge vores beregninger frigøre ca. 23.000 jobs.

Der er altså udsigt til, at i alt 35.000-70.000 danskere nu kan vende tilbage til deres job d. 21. april som følge af fjernelsen af en række restriktioner. Det er vores vurdering, at omkring 100.000 job fortsat vil være berørt af restriktionerne efter den nuværende genåbningsplan er gennemført. Det vil skønsmæssigt give anledning til et produktionstab på 6-8 mia. kr.

Det er derfor også uhyre vigtigt, at de fortsatte restriktioner ikke bibeholdes længere end højst nødvendigt. En fastholdelse af restriktionerne vil udskyde genopretningen af dansk økonomi og give et betydeligt produktionstab i særligt oplevelseserhvervene.

Vi er særligt nervøse for, at vaccinekalenderen vil blive yderligere forsinket, hvis myndighederne ender med både at droppe vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson. Sker det vil de nuværende restriktioner kunne blive fastholdt over en længere periode og dermed i væsentlig grad forsinke den ventede genopretning i dansk økonomi.

Læs Dansk Erhvervs kommentar og se aftalen: Dansk Erhverv glæder sig over hurtigere genåbning

 

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil