Gemt

Genåbningen har trykket konkurserne i bund - men ny konkursbølge truer

Fredag offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser, at der var 146 erklærede konkurser blandt aktive virksomheder i juli. Det er en rigtig god nyhed, der viser at store dele af dansk erhvervsliv er kommet flyvende ud af vinterens nedlukning.

Nyhed

06. august 2021

Danmarks Statistik har fredag offentliggjort tal, der viser, at der var 146 erklærede konkurser blandt aktive virksomheder i juli. Det er et fald på hele 9,9% i forhold til juni. Det betyder, at antallet af konkurser i aktive virksomheder i perioden maj-juli lå hele 14,1% under niveauet i februar-april. Dertil er jobtabet skrumpet ind med 7,9% i perioden.

Det er en rigtig god nyhed, der viser at store dele af dansk erhvervsliv er kommet flyvende ud af vinterens nedlukning. Salget er generelt steget pænt i forbindelse med genåbning og har dermed givet mange nødlidende virksomheder et tiltrængt skub ud af vinterens nedlukning.

Skattelån kan give forsinket konkursbølge efter coronakrisen
Det spiller dog også en afgørende rolle, at dansk erhvervsliv har haft adgang til en række kompensationspakker. Dermed fremstår dagens flotte konkurstal desværre også kunstigt lavt.

Virksomhederne har haft mulighed for at udskyde en række skatte- og momsbetalinger i både 2020 og 2021. Udskydelsen af skattebetalingerne bliver konverteret til et skattelån, der skal tilbagebetales i enten 2022 og 2023. Det betyder, at de mest nødlidende virksomheder nu skubber en skatteregning foran sig som de har opbygget for at komme helskindet igennem coronakrisen.

Det kan vise sig at være en stor udfordring for de dele af dansk erhvervsliv, der kun langsomt vil kunne arbejde sig fri af coronakrisen. Det gælder særligt oplevelses- og turisterhvervene i de største byer. Dertil vil mange servicevirksomheder kunne få svært ved at samle regningen for skattelånene op, da de ikke vil være i stand til at indhente omsætningstabet fra coronakrisen. Det gælder fx landets frisører.

Konkursbølgen kan være udskudt til 2022 – skattelånsordningen bør løbende tilpasses
Der er derfor også en risiko for at vi blive ramt af en ny forsinket konkursbølge når skattelånene skal betales tilbage i 2022 og 2023. Det er derfor også vigtigt, at skattelånsordningen løbende justeres så der ikke pludseligt bliver udløst en ny unødig konkursbølge blandt de virksomheder som i forvejen er blevet hårdest ramt af coronakrisen og de mange restriktioner.

Kontakt

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil