; ;
Gemt

Virksomhederne kæmper om praktikanter med digitale evner

24. august 2021

Der er fem erhvervsakademier i Danmark, som udbyder en professionsbachelor i e-handel. Alligevel er der ikke elever nok til at imødekomme den store efterspørgsel hos virksomhederne. Det bliver vi nødt til at ændre, for behovet vil kun vokse, pointerer Dansk Erhverv. 

Har du problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft til din netbutik?  

Så er du ikke alene. 

Ifølge Dansk Erhvervs E-handelsbarometer har knap hver tiende netbutik opgivet at ansætte medarbejdere, da der ikke var kvalificerede ansøgere. Herudover har 1 ud af 10 været tvunget til at ændre stillingsbeskrivelsen for at få et match.  

”Mangel på kvalificeret arbejdskraft er gift for konkurrenceevnen. Vi er for længst forbi det punkt, hvor der var tvivl om hvorvidt e-handel skal tages alvorligt eller ej. Hvis vi skal klare os i fremtidens konkurrence, så skal virksomhederne have adgang til kvalificeret arbejdskraft,” forklarer Carsten Rose Lundberg, fagchef for digital handel i Dansk Erhverv. 

"Hvis vi skal klare os i fremtidens konkurrence, så skal virksomhederne have adgang til kvalificeret arbejdskraft."

- Carsten Rose Lundberg

Fødekæden er også presset  

En stor del af den arbejdskraft skal komme fra de fem erhvervsakademier i Danmark, som udbyder en professionsbachelor i e-handel.  

På uddannelserne mærker man også, at der er kamp om fremtidens medarbejdere, forklarer Gitte Damgaard, Lektor på Aarhus Erhvervsakademi, som udbyder professionsbacheloren i e-handel. 

”Studerende med en professionsbachelor i e-handel er meget attraktive for virksomheder. Både de meget digitale virksomheder, men også de virksomheder, der skal igennem en digital transformation. Derfor er der også rift om dem,” siger hun. 

Behov for flere studiepladser 

En oplagt løsning vil være at oprette flere studiepladser på e-handelsuddannelserne. Det er dog blevet sværere efter den nylige, politiske aftale om udflytning af studiepladser fra de store byer, forklarer Carsten Rose Lundberg. 

”E-handelsuddannelserne ligger i de store byer, og derfor kan uddannelsesinstitutionerne ikke umiddelbart oprette flere pladser – selvom efterspørgslen er der fra både studerende og virksomheder. Det er i vores øjne en uheldig konsekvens, for det er åbenlyst, at nomineringerne til uddannelser som PBA E-handel skal øges. Det er et langt sejt træk, men det er vigtig. 

"Det er i vores øjne en uheldig konsekvens, for det er åbenlyst, at nomineringerne til uddannelser som PBA E-handel skal øges. Det er et langt sejt træk, men det er vigtig."

- Carsten Rose Lundberg

Det er Søren Bertelsen, Head of Traffic hos Sinful, helt enig i.  

Vi er meget pro denne uddannelse – den er skræddersyet til en virksomhed som vores. Derfor ønsker jeg, at der kommer flere pladser – både for vores og for de studerendes skyld.” 

Kontakt

Digital Handel

Carsten Rose Lundberg

Fagchef for digital handel
Medarbejderprofil