Gemt

Nye grænseværdier for kemiske forureninger

21. december 2021

Den seneste måned har der været fremsat EU-forslag til nye grænseværdier i fødevarer for uorganisk arsen, kviksølv og fluorerede stoffer. De nye grænseværdier forventes at træde i kraft i løbet af 2022.

 

Kemiske forureninger reguleres i EU-Kommissionens Forordning 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer. Grænseværdierne bliver generelt fastsat på grundlag af en sundhedsmæssig vurdering fra EU's Fødevareautoritet, EFSA.

Uorganisk arsen
Der er allerede EU-grænseværdier for uorganisk arsen i ris og risprodukter, men et forslag til ændring af forordning 1881/2006 vil også fastsætte grænseværdier for uorganisk arsen i fiskeriprodukter, modermælkserstatning, frugtjuice og salt. Der er forslået en overgangsperiode på 6 måneder.

Kviksølv
Et forslag til ændring af forordning 1881/2006 vil ændre allerede fastsatte grænseværdier for kviksølv i visse fiskearter samt fastsætte en ny grænseværdi for kviksølv i salt. Forslaget til grænseværdi for salt er fremsat på baggrund af ny grænseværdi fra Codex Alementarius. Der forventes en overgangsperiode til fødevarens sidste holdbarhedsdato.

Fluorerede stoffer (PFAS)
Et forslag til ændring af forordning 1881/2006 vil fastsætte grænseværdier for fluorerede stoffer i æg, fisk og kød. Forslaget lægger op til at regulere stofferne PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS individuelt samt med en grænseværdi for summen af de fire stoffer. Der er forslået en overgangsperiode til fødevarernes sidste holdbarhedsdato. Forslaget er stadig under forhandling. Forslaget er sendt i høring med frist til Fødevarestyrelsen 6. januar 2022.

EU-henstillinger om dataindsamling vedr. glykoalkaloider
Glykoalkaloider er en kemisk forurening, der findes naturligt i grønne kartofler og kartofler med spirer. På baggrund af en vurdering fra EFSA er der fremsat et EU-forslag til henstilling om medlemsstaternes dataindsamling vedr. glykoalkaloider i kartofler og kartoffelprodukter. Data indsamlet efter henstillingen skal indrapporteres til EFSA. Forslaget er sendt i høring med frist til Fødevarestyrelsen 6. januar 2022.

De indsamlede data skal bruges til at finde måder, hvorpå man kan undgå eller reducere glykoalkaloider i kartofler og kartoffelprodukter, fx ved hjælp af god landbrugspraksis (GAP), god fremstillingspraksis (GMP), og gode opbevarings- og transportbetingelser.

Udsigt til flere grænseværdier for glycidylfedtsyreestere og 3-MCPD
Der er allerede EU-grænseværdier for glycidylfedtsyreestere og 3-MCPD i vegetabilske olier, fiskeolier, modermælkserstatning, tilskudsblanding og fødevarer til særlige medicinske formål beregnet til spædbørn og småbørn og småbørnserstatning.

Men nye EU-grænseværdier er måske på vej for en bred vifte af andre fødevarer. Fx er babymad, mad baseret på cerealier til spæd- og småbørn, margarine, knækbrød, søde og salte kiks, kager, mayonnaise, chips, instant nudler, morgenmadsprodukter, pomfritter blandt de fødevarer, der er blevet diskuteret i en EU-arbejdsgruppe.

Interessenter er tidligere blevet hørt, og det skal nu drøftes mellem medlemsstaterne, for hvilke fødevarer, der skal fastsættes grænseværdier, og hvad niveauerne skal være.

Læs mere om Kemiske forureninger på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Link til høringerne over EU-forslag på høringsportalen:

Maksimalgrænseværdier for uorganisk arsen i fødevarer

Ændrede grænseværdier for kviksølv i fisk samt ny grænseværdi for salt

Maksimalgrænseværdier for fluorerede stoffer (PFAS) i fødevarer

Henstilling om indsamling af data for glykoalkaloider i kartofler og kartoffelprodukter

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent