; ;
Gemt

EU-forslag til ændrede grænseværdier for kviksølv i visse fiskearter samt ny grænseværdi for kviksølv i salt

07. juli 2021

EU-Kommissionen har fremsat forslag til ændring af forordning 1881/2006 vedrørende ændrede grænseværdier for kviksølv i visse fiskearter samt en ny grænseværdi for kviksølv i salt. De nye grænseværdier er baseret på vurderinger og udtalelser fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).


Ifølge Fødevarestyrelsen burde de nye grænseværdier for fisk ikke skabe problemer, da det som regel kun er sværdfisk, visse tunarter (ikke den traditionelle til dåse, men den dyre hvide tun fx) og haj der har indhold højere end 1.0 mg/kg. Grænseværdierne for kviksølv i visse fiskearter omfatter både frisk, frossen og fisk på dåse.

De nye grænseværdier for visse fiskearter vil træde i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen af ændringsforordningen. Da forslaget forventes sat til afstemning i den stående komite i september eller november 2021, kan ikrafttrædelsesdatoen blive fra sidst i september 2021 og vil gælde alle varer i butikker og på lagre.

Den nye grænseværdi for kviksølv i salt er vedtaget i Codex Alimentarius, som er et internationalt organ, der udarbejder globale standarder og retningslinjer for sikre og sunde fødevarer. Salt som er blevet markedsført inden ikrafttrædelsen (tyvendedagen efter offentliggørelsen) kan forblive på markedet indtil dato for minimum holdbarhed. Ifølge mærkningsforordningen er der ikke krav til datomærkning af salt, så det må forventes at denne overgangsbestemmelse bliver ændret.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent