; ;
Gemt

Melorme er nu vurderet sikre som menneskeføde

07. juli 2021

I starten af året publicerede den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) en videnskabelig vurdering, som konkluderede, at melorme er sikre at spise for mennesker. Den 1. juni blev melorme officielt godkendt som en såkaldt novel food af EU-Kommissionen.


Insekter bliver ofte nævnt som en bæredygtig proteinkilde, fordi de har en lavere klimabelastning end visse andre proteinkilder. Insekter, der anvendes som fødevarer, er omfattet af EU-reglerne om novel food. Ifølge disse regler skal nye fødevarer, som ikke har været spist i nævneværdigt omfang i EU før den 15. maj 1997, risikovurderes af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og godkendes af EU-Kommissionen, inden de bringes på markedet.

Da ingen insekter opfylder kriteriet om, at de har været spist i nævneværdigt omfang i EU, skal de som udgangspunkt alle sammen risikovurderes og godkendes, før de må sælges til den endelige forbruger. Der har dog været noget juridisk uklarhed i de tidligere novel food-regler, som betyder, at hele insekter, der var markedsført før den 1. januar 2018, fortsat kan markedsføres, indtil der er taget stilling til en ansøgning om godkendelse af det pågældende insekt. Det er en forudsætning, at ansøgningen var sendt til Kommissionen inden den 1. januar 2019.

Melorme er første insekt godkendt som menneskeføde
I starten af året publicerede EFSA en videnskabelig vurdering, som konkluderede, at melorme (Tenebrio molitor) er sikre at spise for mennesker. Og den 1. juni 2021 blev melorme officielt godkendt som en novel food af EU-Kommissionen. Melorme er dermed det første insekt, der godkendes som en ny fødevare. Godkendelsen dækker mere præcist tørrede larver af Tenebrio molitor, hele eller pulveriserede, som anvendes i proteinprodukter, kiks, bælgplantebaserede retter eller pastabaserede produkter. Godkendelsen er givet med databeskyttelse til ansøgeren i 5 år, hvorfor det kun er den pågældende virksomhed, der er omfattet. Læs den fulde godkendelse her.   

Andre insekter pt. under godkendelse i EU
EU-Kommissionen har modtaget andre ansøgninger om godkendelse af melorme, også til andre anvendelser end dem, der netop er blevet tilladt. Derudover er de pt. ved at behandle ansøgninger om godkendelse af græshopper, fårekyllinger, buffaloorm og black soldier fly.

Læs mere i Fødevarestyrelsens folder om insekter som fødevarer og foder.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent