Gemt

3 ud af 4 danske forbrugere fik god start på SCA-betalinger

10. juni 2021

Frygten for et sammenbrud i e-handlens pengestrøm med de nye SCA-betalinger er gjort til skamme. 3 ud af 4 forbrugere har oplevet en uproblematisk overgang til den nye betalingsform, viser E-handelsanalysen for april.

Der var frygt for et sammenbrud i kortbetalingerne på nettet, da SCA-betalinger blev introduceret i begyndelsen af januar i år. Der gav da også en del bøvl, ikke mindst med brugen af NemID i form af nøgle-app eller nøgleviser, fordi papkortet blev sendt i skammekrogen ved betalinger.

Ifølge E-handelsanalysen fra april var der dog ikke tale om et sammenbrud. Her svarer kunderne på spørgsmålet, om de har været nødt til at opgive en betaling siden indførelsen af SCA.

”77% af forbrugerne svarer nej, og det viser, at overgangen alt i alt er gået godt set fra forbrugernes side, selv om der var en del svipsere. De fejl og afvisninger, der er dukket op undervejs, har holdt - og holder - både netbutikker, betalingstjenesteudbydere, Nets og bankerne beskæftiget. Betalingerne udgør i sig selv en meget kompleks struktur, så med et ekstra sikkerhedslag som SCA, så er der fortsat opgaver, der skal løses for at sikre enkle og nemme betalingsløsninger,” vurderer chefkonsulent Henrik Theil, Dansk Erhverv.  

Hos den fjerdedel af kunderne (23%), hvor betalinger måtte opgives, svinger problemerne fra ikke at have smartphone (2%) over kun at have NemID nøgle-papkort (5%) til ikke at kunne få NemID til at virke (7%) til andre problemer med betalingskort (10%).

Overgangen til SCA satte sit præg på e-handlen, hvor tabte ordrer og opkald til kundeservice især belastede netbutikker i første del af kvartalet. Men langt de fleste netbutikker fik 3D Secure på plads inden overgangen, og stort set alle dansk udstedte betalingskort er klar til SCA-betalinger.  

” SCA-implementeringen har ikke været let og er fortsat problematisk i andre medlemsstater, når jeg lytter til de nationale e-handelsorganisationer, men i Danmark er vi godt med.”

NemID er danskernes foretrukne
Der er flere valg for kunderne, når der skal vælges sikkerhedsløsninger. Selv om kunden kan vælge egen kode til sit betalingskort, så er det knap hver tiende (9%), der bruger den løsning. Lidt færre (7%) betaler kun med MobilePay, hvor SCA-verifikationen er indbygget, men den helt store vinder er NemID, som syv ud af ti kunder bruger (68%).

”Valget af NemID som den foretrukne sikkerhedsløsning afspejler, at det er en velkendt og tryg identifikationsmetode, hvilket er afgørende faktorer ved online betalinger,” siger Henrik Theil.

 

Hent E-handelsanalysen april 2021 

Kontakt

Digital Handel

Henrik Theil

Chefkonsulent