; ;
Gemt

Danmark beholder særregel om mindre nitrit i kødpålæg

08. juni 2021

EU-Kommissionen har givet Danmark lov til i yderligere tre år at beholde særreglen, som sikrer mindre nitrit i kødprodukter på det danske marked end i resten af EU.

Den cirka 25 år gamle særregel, som har betydet, at der på det danske marked er markant mindre nitrit i kødprodukter end i resten af EU, er endnu engang blevet forlænget.

Nitrit er et konserveringsmiddel, der forhindrer udviklingen af bakterier, som kan give botulisme, også kaldet pølseforgiftning. Nitrit bruges i forarbejdede kødprodukter som pølser og pålæg, og har desuden en farvende virkning, så kødet får en rødlig nuance.

Der er en risiko for, at nitrit omdannes til stoffer, som kan være kræftfremkaldende i en vis mængde. Derfor anbefaler både den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og DTU Fødevareinstituttet, at man bruger så lidt nitrit som muligt. Risikoen ved de kræftfremkaldende stoffer stiger i takt med mængden af tilsat nitrit.

Madsminkesagen fra 2003
I 2003 vandt Danmark den såkaldte madsminkesag ved EF-domstolen, som gav Danmark ret til at beskytte forbrugerne mod det sundhedsskadelige nitrit og nitrat ved strengere grænseværdier end de øvrige EU-lande. Det var første gang at miljøgarantien i EU-traktaten blev brugt af et medlemsland til at fastholde strengere grænseværdier end dem, der generelt gælder for EU.

Danmark er fortsat det eneste land i EU med en særregel for nitrit, men EU-Kommissionen har nu lagt op til at revidere EU's grænseværdier, og der er indledt forhandlinger med medlemslandene om lavere grænseværdier for nitrit i hele EU.

Læs Danmark beholder særregel om mindre nitrit i kødpålæg på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent