Gemt

Kontrolkampagne om fødevarekontaktmaterialer af bambus-melamin

08. juni 2021

Fødevarestyrelsen vil fra september kontrollere salg af fødevarekontaktmaterialer, som fx tallerkner og kopper, lavet af bambus-melamin. Fokus vil være på e-handel og import.

Den fælles EU-kampagne på Fødevarestyrelsens kontrolkampagneprogram 2021 kommer til at handle om fødevarekontaktmaterialer, som fx tallerkner og kopper, lavet af bambus-melamin, da disse produkter ikke er lovlige at markedsføre.

Ifølge Fødevarestyrelsen er det meste bambus-melamin allerede væk fra det danske marked. Men det ser ud til, at der alligevel kommer dansk deltagelse i den fælles EU-kampagne til september, med fokus på e-handel og import af denne type fødevarekontaktmaterialer.

Læs mere om Fælles EU-kampagne – Kontrolkampagne 2021 på fødevarestyrelsens hjemmeside.

Baggrund
Bambusfibre er ikke opført på positivisten til plastforordningen 10/2011, og er derfor ikke tilladt som fyldstof i plast til fødevarekontaktmaterialer. Der er desuden i nogle tilfælde fundet en stor afsmitning af formaldehyd og melamin fra materialet, da det bliver mere porøst på grund af indholdet af bambusfibre.

I september 2020 blev det slået fast på EU-plan, at bambus ikke falder under indgangen ”træ” på positivlisten til plastforordningen, da bambus er en græsart og ikke træ. Det betyder, at fødevarekontaktmaterialer af bambus-melamin ikke er og aldrig har været tilladte i henhold til plastforordningen, selv om denne type produkter har været på markedet i EU i mange år. Der er indtil nu ikke nogen, der har søgt om optagelse af bambus på positivlisten til plastforordningen. Dermed er der ikke umiddelbart udsigt til, at bambus tillades som tilsætning til plast.

Læs Fødevarestyrelsens Faktaark om bambus i fødevarekontaktmaterialer af plast - Oktober 2020.

Kontakt os

Handel

Saoirse McKeever Eriksen

Chefkonsulent
Handel

Krestine Greve

Chefkonsulent