{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
25. august 2022
Der er fortsat alt for mange uddannelser med stor ledighed blandt dimittenderne. Samtidig får mange nyuddannede en løn, der er lavere, end uddannelseslængden typisk giver. Inden for de lange videregående uddannelser er det kandidater fra humaniora og naturvidenskab, der gennemsnitligt både har den højeste ledighed og laveste dimittendløn.
”Vi skal simpelthen blive bedre til at sikre, at der er sammenhæng mellem udbuddet af uddannelser og så jobmulighederne bagefter. Og det handler langt fra kun om universiteterne. Også i forhold til erhvervsakademier og professionshøjskoler er der plads til forbedringer. Vi har i Danmark 138 uddannelsesudbud med en dimittendledighed på over 25 procent. Det er voldsomt og kræver gennemgribende handling” siger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.
Færre uddannelser
Dansk Erhverv mener, at uddannelsesinstitutionerne skal gøres mere ansvarlige for at få deres dimittender i job. Det skal ske via økonomiske incitamenter.
”Og så er der helt enkelt for mange uddannelser i Danmark. Der er for mange uddannelsesudbud, som er for små. Der er brug for en central uddannelsesplanlægning, hvor flere små uddannelser lægges sammen, og hvor uddannelser med høj ledighed lukkes helt. Der er eksempelvis for mange humanistiske uddannelser uden for de store byer, hvor kandidaterne har meget ringe jobmuligheder. Til gengæld giver det god mening at sikre flere udbud, så man kan uddanne sig til for eksempel lærer eller pædagog i hele landet. Der skal være jobmuligheder for den pågældende uddannelse i det område, hvor uddannelsen udbydes,” siger Mads Eriksen.