Gemt

To ud af tre kommuner har oplevet corona-jobsmæk

10. marts 2021

Selv om jobtabet samlet set er reduceret siden april, så er beskæftigelsen faldet i 65 ud af landets 98 kommuner. Det viser beregninger fra Dansk Erhverv på årsdagen af coronanedlukningen. Se top 5 og bund 5 her.

 

Aftenen den 11. marts 2020 var en dag, som formentlig står klart i erindringen hos de fleste danskere. Det var den aften, hvor den første store corona-nedlukning blev annonceret på et pressemøde i Statsministeriet. Siden da har omkostningerne på mange måder været enorme. Virksomhederne har tabt milliarder. Arbejdspladser er gået tabt.

”Det er opsigtsvækkende, at coronakrisen har ramt så skævt, som det er tilfældet. 65 kommuner har oplevet jobtab, men 33 kommuner har nu en beskæftigelse, der er enten på niveau med eller faktisk højere, end da coronakrisen ramte. Den helt store taberkommune er Københavns Kommune, mens Ballerup Kommune har oplevet størst stigning i antallet af fuldtidsbeskæftigede,” siger Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv.

En historie om brancher
Tore Stramer peger på, at historien om beskæftigelsen under corona er en historie om brancher.

”Turisme og oplevelse har været hårdt ramt af restriktioner, så de kommuner, hvor mange arbejder inden for netop de brancher, har haft det svært. Et oplagt eksempel er Tårnby Kommune, som i procent har oplevet den største nedgang. Her er beskæftigelsen faldet med cirka 5.200, hvilket er en nedgang på godt 21 procent i antallet af fuldtidsbeskæftigede. Det er selvfølgelig Københavns Lufthavn, som har gjort det helt store udslag her,” siger Tore Stramer.

Det offentlige og byggeri driver jobfremgangen
I de kommuner, hvor der er sket en stigning i beskæftigelsen, er det særligt i det offentlige og i byggeriet, at de nye arbejdspladser er kommet.

”Ser vi på højdespringeren Ballerup, så driver den offentlige beskæftigelse således hele 93% af den samlede fremgang i beskæftigelsen. Det skal formentlig ses i sammenhæng med, at en af landets Covid-19-testcentrer er blevet etableret i kommunen,” siger Tore Stramer.

Top 5 kommuner - fremgang i beskæftigelse

Plads

Kommune

Ændring i fuldtidsbeskæftigede februar til december, antal

Ændring i fuldtidsbeskæftigede februar til december, pct.

1

Ballerup

1.995

3,2%

2

Brøndby

1.140

5,2%

3

Hvidovre

895

3,6%

4

Horsens

670

2,0%

5

Roskilde

450

1,4%

 

Bund 5 - tilbagegang

Plads

Kommune

Ændring i fuldtidsbeskæftigede februar til december, antal

Ændring i fuldtidsbeskæftigede februar til december, pct.

98

København

-11.352

-3,4%

97

Tårnby

-5.197

-21,3%

96

Gladsaxe

-1.758

-4,3%

95

Kolding

-914

-2,2%

94

Frederiksberg

-749

-2,4%