Gemt

Frankrig bandlyser Wish – og sender advarsel til andre digitale markedspladser

25. november 2021

Kort før årets største online handelsdag, Black Friday, har de franske myndigheder bedt Google og de andre søgemaskiner om at fjerne Wish.com for franske forbrugere. Bandlysningen er en klar advarsel til Amazon og andre markedspladser om, at de skal tage ansvar for de produkter, der bliver solgt på markedspladserne. 

”Det er altså uhyre interessant det her.” 

Det er reaktionen hos Betina Schiønning, chefkonsulent i Dansk Erhverv, ovenpå nyheden om, at de franske myndigheder har valgt at bede søgemaskiner som Google og Bing om at deliste den amerikansk-kinesisk markedsplads Wish.com i Frankrig.  

Nyheden kom frem onsdag, da den franske Finansminister, Bruno Le Maire, meddelte, at fjernelsen af Wish skulle ses som en advarsel til andre digitale platforme, som ifølge finansministeren ikke er ”over loven”. Han forklarede også, at fjernelsen kan blive efterfulgt at et totalt forbud mod at sælge i Frankrig, hvis ikke Wish efterlever kravene om at fjerne og tilbagekalde farlige produkter fra markedspladsen. 

En undersøgelse af produkter på Wish.com foretaget af de franske myndigheder viser, at 95 % af de undersøgte produkter indenfor legetøj og elektronik ikke levede op til de europæiske krav. Flere danske undersøgelser og prøvekøb, heriblandt fra Dansk Erhverv, giver tilsvarende resultater.  

Digitale platforme skal tage ansvar 

Tidligere på året var Sikkerhedsstyrelsen og Retten på Frederiksberg de første i EU til at blokere for en onlinemarkedsplads, der formidlede salg af farlige og ulovlige produkter. 
 
“Hos Dansk Erhverv har vi længe peget på problemet og arbejdet på at få det løst via ægte ansvar for onlinemarkedspladser, der optræder som digitale importører gennem kommende europæisk lovgivning. For  - som Frankrig også er opmærksomme på - er man "ikke hævet over lovgivningen, fordi man er eller kalder sig “digital”, udtaler Betina Schiønning tilføjer:  
 
“Vi har samtidig bakket op om de danske initiativer om blokering ved gentagende formidling af farlige varer. Men det er først nu, at vi ser en anden medlemsstat tage dette afgørende skridt.” 
 
Dansk Erhverv mener, at der fortsat er behov for at opdatere lovgivningen på EU-niveau i forhold til ansvar og blokeringsmuligheder, men det er klart, at denne franske vej er interessant ift, at skabe bedre forbrugerbeskyttelse og lige konkurrencevilkår for danske og europæiske virksomheder. 

Fransk formandskab lover godt 

Selvom det franske tiltag er opsigtsvækkende, så er det ikke helt overraskende, at det netop er Frankrig, der nu fyrer det tunge skyts af mod Wish, forklarer Betina Schiønning. 

”Frankrig har længe været ude med riven ift. tech-giganterne og står også bag forslagene om digital beskatning og andre tiltag, som skal stække tech-giganternes magt. Franskmændene har ligesom Dansmark længe været nogle af frontkæmperne i kampen for at få virksomheder som Wish og Amazon til at tage ansvar for de produkter, som sælgere i 3. lande sælger via de digitale markedspladser. Og i 2020 var en af regeringens ministre også ude at advare forbrugere om at handle på Wish.com.” 

Det bliver meget interessant at se om Frankrig faktisk kommer til at gå hele vejen og blokerer Wish og særligt om der er flere tiltag i pipelinen af denne karakter mod andre Tech-giganter, der har en lignende forretningsmodel. Allermest spændende er det, om flere lande har tænkt sig at følge efter eller om dette er et dansk og fransk fænomen – som vi selvfølgeligt lige skal se om holder i retten - også i Frankrig. 
 
"Det er glædeligt, at franskmændene, som jo har formandskabet for Rådet fra 1. januar 2022, er så optagede af problematikken. Der er afgørende lovgivning på vej, og vi hører på vandrørene, at netop denne lovgivning står helt på toppen af det fransk formandskab dagsorden" slutter Betina Schiønning.

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Chefkonsulent