Gemt

Eksportfald i juli en enlig svale

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik onsdag viser, at eksporten faldt med 2,6 pct. i juli. Fremgangen dækker over, at vareeksporten faldt med 1,7 pct. i juli, mens tjenesteeksporten faldt med hele 4,0 pct.

Nyhed

08. september 2021

Det er umiddelbart noget af en skuffelse, at eksporten af både varer og tjenester tog et mærkbart dyk i juli. Man skal dog huske på, at eksporttallene typiske svinger ganske meget fra måned til måned. Det gælder særligt hen over sommermånederne. Ser man i stedet på udvikling i eksporten over de seneste tre måneder, så har der været en fremgang i eksporten på 4,0 pct. Det er en fornuftig fremgang, der dog viser, at eksportvæksten har mistet lidt fart siden maj måned.

Det er primært eksporten af varer, der nu ikke længere stiger i samme hæsblæsende tempo som tidligere. Det afspejler, at det globale industriopsving generelt er begyndt at vise små træthedstegn. Manglen på både materialer og arbejdskraft er udtalt og udgør i øjeblikket en betydelig produktionsbegrænsning. Dertil er forbrugerne begyndt at skifte deres efterspørgsel væk fra varer og over mod tjenester i takt med at epidemien er ebbet ud.

Selv om tjenesteeksporten tog et dyk i juli, så har der været en pæn fremgang på 7,8 pct. over de seneste tre måneder. Man skal derfor også passe meget på med at overdramatisere nedgangen i juli. Udsigterne for tjenesteeksporten er generelt lyse og vi forventer en fornyet fremgang over de kommende måneder, hvor særligt turismen og forretningsrejser vil trækker op.

Samlet set forventer vi, at væksten i eksporten i år vil nå det højeste niveau i 10 år. Det er rigtigt positivt nyt, der viser at fremgangen i eksporten er en helt central drivkræft bag den kraftige fremgang vi ser i dansk økonomi i øjeblikket.

Kontakt os

Politik og Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil