; ;
Gemt

Kommentar: Stærk jobvækst i juni - men udfordringer på vej

22. august 2022

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 7.000 person i juni. Det er mildt sagt imponerende, at beskæftigelsen fortsat flyver i vejret i en tid med øget økonomisk usikkerhed, ekstrem høj inflation, stigende renter og udpræget mangel på kvalificeret arbejdskraft. Status er nu, at beskæftigelsen er steget 17 måneder i træk til et rekordniveau på i alt 2.963.000 personer.

 

Fremgangen i beskæftigelsen har i juni været særligt udtalt inden for hotel- og restaurationsbranchen, samt kultur. Det vidner om, at danskerne har haft stor appetit på oplevelser i de tidligere sommermåneder på trods af, at den høje inflation har presset deres købekraft.

Svækkelse at spore i byggeriet
Der er dog også begyndende svækkelse at spore i dagens jobtal. Særligt jobvæksten i byggeriet er begyndt at vakle, mens der også ses en opbremsning i jobvæksten inden for handel og transport. Der er altså ingen tvivl om, at de mest konjunkturfølsomme brancher mærker modvinden fra den ekstremt høje inflation i øjeblikket.

Ser vi fremad, så forventer vi, at jobvæksten vil ebbe ud og blive vendt til stagnation frem mod årsskiftet. Det er dog vigtigt at sige, at vi på nuværende tidspunkt ikke forventer en hård vending i beskæftigelsen, og at nedgangen vil finde sted fra et historisk højt niveau. Selv om der er udsigt til, at beskæftigelsen snart vender, så ændrer det heller ikke mærkbart ved, at manglen på arbejdskraft fortsat vil ligge på høje niveauer.

Vi må dog erkende, at risikoen for en hårdere opbremsning i dansk økonomi desværre er tiltagende. Risikoen for en reel recession på tværs af det europæiske kontinent er tiltaget i kølvandet på de massive prisstigninger på energi. Vi kan derfor ikke afvise en mere tydelig nedgang i beskæftigelsen i de mest konjunkturfølsomme brancher inden for blandt andet byggeriet og handel hen imod årsskiftet.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil