Gemt

Restriktionerne skal ikke forlænges

11. januar 2022

På mandag står en række coronarestriktioner til at udløbe. Restriktionerne skal ikke forlænges, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv forud for, at partiernes sundhedsordførere mødes onsdag formiddag.

 

Det er endnu uvist, hvad der skal ske med de restriktioner, som står til at udløbe mandag den 17. januar. Folketingets sundhedsordførere mødes onsdag formiddag, og det er helt nødvendigt, at det nu bliver meldt ud, at restriktionerne bliver hævet samtidig med, at der bliver lagt en plan for yderligere lempelser hen over de næste måneder. Derudover kæmper Dansk Erhverv for, at det bør være en forudsætning for lempelser, at virksomheder fortsat kan vælge at holde frivilligt lukket og stadig få kompensation, fordi visse brancher vil have svært ved at åbne med så kort varsel.

”Erhvervslivet har svært ved at leve med den uvished, som forløbet omkring restriktioner giver. Tager vi for eksempel kulturlivet, konferencecentrene eller hotellerne, så aner de ikke, om man kan slå dørene op på mandag eller ej. Det er en urimelig situation at sætte allerede hårdt prøvede virksomheder i. Vi har opfordret til, at restriktionerne blev hævet før tid, da der ikke evidens for, at det er i for eksempel biografer eller på museer, at coronasmitten spredes. Nu står restriktionerne så til at udløbe, og det skal de så også,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Beregninger fra Dansk Erhverv viser, at de nuværende restriktioner berører cirka 50.000 jobs, der repræsenterer en månedlig produktionsværdi på 800 millioner kroner.

Brug for langsigtet plan
Brian Mikkelsen peger på, at selv om der lige nu er relativt mange smittede, så ser det positivt ud. Både hvad angår antal smittede og antal indlagt, så ligger vi i den absolut nedre del af spændet inden for prognoserne fra Statens Serum Institut. Eksperter og udenlandske studier peger da også på, at sygelighed ved den absolut dominerende coronavariant omikron er lav.

”Det er absolut på høje tid at se på det længerevarende perspektiv også. Restauranter, natteliv, feriearrangører og mange andre har brug for klarhed, så de kan indrette driften derefter. Det er så frem til sommer. Og hvad er planen for næste efterår, hvis smitten stiger igen? Coronaen har efterhånden været her i to år. Vi har lukket og åbnet igen og igen til stor skade for erhvervslivet. Nu må og skal vi videre. Der er behov for forudsigelighed og tryghed nu,” siger Brian Mikkelsen.

Temperaturmåling i kultur- og oplevelsesbrancherne

Dansk Erhverv opfordrer til, at gældende restriktioner for virksomheder i Danmark lempes. Især de restriktioner, der i øjeblikket gælder for restauration, oplevelse og kultur tynger virksomhederne hårdt, men der er også stadig restriktioner indenfor detail, der udgør en udfordring for vores hverdag og virksomheder. 

Frivillig nedlukning
Dansk Erhverv ønsker, at virksomheder, der er omfattet af restriktioner, fortsat kan vælge at lukke ned frivilligt og stadig få dækket op til 90 pct. af virksomhedens faste omkostninger og omsætningstab som selvstændig (op til loftet) samt benytte lønkompensationsordningen for hjemsendte medarbejdere.

Udskydelse af betaling af moms og A-skat
Dansk Erhverv ønsker en udskydelse af betalingen af moms og skat mv. til 31. august 2022.

Serveringssteder/Restauranter
Serveringssteder herunder restauranter og barer skal i dag lukke kl. 23 med sidste udskænkning kl. 22. Dansk Erhverv ønsker, at åbningstiden udvides til kl. 24 inkl. udskænkning.

Konferencer
Der er efterspørgsel i markedet, hvorfor konferencer og store møder er noget af det første, der bør genåbnes. Møde- og konferencestederne er kompetente virksomheder med stor erfaring i trygt, sikkert og forsvarligt at afvikle arrangementer med mange mennesker under hensyntagen til afstand, arealkrav, værnemidler m.v. Siden forbuddet sidste måned mod konferencer har der hersket forvirring om, hvilke aktiviteter der er tilladte, og hvilke der er tvangslukkede. For mens det er tilladt at afholde møder, er konferencer lukkede. Men der findes ingen officiel definition på forskellen mellem de to. Den store usikkerhed blandt møde- og konferencestederne og deres kunder har resulteret i unødigt mange aflysninger af møder, der faktisk er lovlige at gennemføre, og dermed tabt forretning for et i forvejen ekstremt hårdt presset erhverv. Genåbning kræver varsel, da kunderne ikke kommer tilbage dag ét, så udmelding jo før jo bedre. Krav om coronapas ingen hindring.

Museer
Museerne bør åbne, når coronarestriktioner udløber d. 16. januar, så de kan planlægge herefter. Nogle museer ser med stor alvor på, hvis restriktioner fortsætter.

Biografer
Biograferne ønsker genåbning hurtigst muligt. De kan åbne fra dag til dag, og håndtere eventuelle areal- og afstandskrav og coronapas mv., men det skal understreges, at enhver restriktion, der begrænser biografernes publikumskapacitet, er en stor udfordring for virksomhedernes muligheder for indtjening. F.eks. er den tidligere regel om hvert andet sæde tomt/en meters afstand skadelig.

Koncertsteder og scenekunst
Genåbning kræver noget forberedelsestid. Dansk Erhverv ønsker først og fremmest en dato for de berørte virksomheder, som de kan planlægge frem mod.  Det er på samme måde som med biografer skadeligt, hvis der åbnes med 50 pct. kapacitet ved at hvert andet sæde skal være tomt.

Attraktioner mv.
Nogle attraktioner kan genåbne hurtigt fx zoologisk have, mens andre kræver mere planlægningstid. Mest af alt frygtes en hurtig, halv genåbning, hvor indendørs faciliteter fx skal være nedlukket i ZOOs eller med afstands- og arealkrav. Helt afgørende at genåbning bliver uden afstands- og arealkrav.

Natteliv
Kan først genåbne, når der ikke er afstands- og arealkrav. Kan til gengæld godt genåbne fra dag til dag og i tempi, fx kl. 24, 02 og 05. Helt afgørende at genåbning bliver uden afstands- og arealkrav.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef
Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil