Gemt

Madspildstænketanken One\Third har sendt sine anbefalinger til regeringen

18. januar 2022

Madspildstænketanken One\Third leverede i slutningen af december 2021 sine anbefalinger til forebyggelse og reduktion af madspild til regeringen.

 

De 7 anbefalinger er blevet til i et samarbejde med tænketankens medlemmer, som bl.a. inkluderer Dansk Erhverv og flere af vores medlemsvirksomheder. Tænketankens anbefalinger til forebyggelse og reduktion af madspild er som følger:

  1. Udarbejdelse af en samlet, national madspildsstrategi med fokus på reduktion og forebyggelse af madspild i samspil mellem alle led fra producent til forbruger.
  2. Bedre værktøjer til at operationalisere madspildet, f.eks. kobling af madspildet til klimabelastning.
  3. Madspild på folkeskoleskemaet.
  4. Etablering af frivillig aftale om ‘Danmark mod madspild’ for det offentlige, f.eks. kommuner og forsvar.
  5. Madspildsindsatsen skal gå på tværs af ministerier, da udfordringerne med madspild ikke alene løses i ét ministerium.
  6. Professionalisering af donationsleddet (som i dag er baseret på frivillige kræfter).
  7. Danmark og danske virksomheder skal dele viden og erfaring med løsninger og teknologier med udviklingslande for at mindske det globale fødevaretab.

Dansk Erhverv bakker op om initiativer rettet mod at reducere madspild. Vi deltager aktivt i kampen mod madspild, og vi arbejder for at fjerne unødvendige barrierer for virksomhedernes arbejde med at mindske madspild. Det er derfor glædeligt, at One\Thirds anbefalinger i høj grad lægger op til at kigge på rammevilkårene, da der stadig er juridiske benspænd, som f.eks. gør, at det kan være svært at mindske madspildet ved at donere fødevarer eller videredistribuere dem til andre virksomheder og organisationer. Derudover er det glædeligt, at der lægges op til en frivillig aftale i det offentlige. Det offentlige kan med sit betragtelige fødevareindkøb spille en central rolle i den samlede madspildsreduktion.

Læs en uddybning af de 7 anbefalinger her: Anbefalinger til regeringen 2021

Kontakt

Handel

Anders Kroman Liin

Politisk konsulent