Gemt

Fra flygtninge til it-specialister

07. juni 2022

Vi er ikke bare interesseret i opkvalificere vores kursister, vi vil også hjælpe dem ind på det danske it-arbejdsmarked. Sådan udtaler Marie Hoff, projektleder i organisationen HackYourFuture. I dette portræt fortæller hun sammen med Christopher Klüter, stifter af HackYourFuture om, hvordan organisationen giver flygtninge og andre udlændinge værktøjer til at begå sig i den danske it-branche.

imagea8rcw.png

Når flygtninge kommer til Danmark, kan det virke uoverskueligt at blive en del af det danske arbejdsmarked. Men med hjælp fra en organisation som HackYourFuture kan flygtninge og andre personer med udenlandsk baggrund blive klædt på til at komme godt fra start på det danske it-jobmarked.

HackYourFuture er et fællesskab og en skole, hvor kursister kan få værktøjer, kompetencer, netværk mv. til at begå sig i det danske tech-miljø. Gennem specialiserede forløbet kan deltagerne blive oplært fra ikke at vide noget om kodning til at blive webudviklere. 

”Vores kerneaktivitet er, at vi kører undervisning en gang om ugen med femten elever i en klasse. Her kommer erfarne personer inden for it-branchen og underviser kursisterne,” fortæller Marie Hoff, og Christopher Klüter supplerer:

”Udover at underviserne er erfarne inden for Tech i Danmark, er mange af vores frivillige også gamle kursister, som kommer tilbage og lærer fra sig. Det er både faglig viden, men de giver også fra sig af de erfaringer, de har fået efter de er færdige med kurset. Det gør mig meget stolt at se, hvordan de er så passioneret og gerne vil give tilbage til det fællesskab, som de selv var en del af engang.” 

Hvordan startede HackYourFuture?

Idéen bag HackYourFuture opstod i Amsterdam tilbage 2015. Her var flygtningekrisen højaktuel, og en stor gruppe af flygtninge krydsede Europas grænser. Projektet kørte i Amsterdam, og her viste potentialet sig. Tiltaget kom til København i marts 2017, og siden da har 180 personer færdiggjort et forløb, og 150 personer er kommet i arbejde og i praktik.

 

 

Målet er at få kursisterne i job
For HackYourFuture er det ikke kun vigtigt at give kursisterne de nødvendige kompetencer til at kunne begå sig i den danske tech-branche. For organisationen er det første prioriteten, at kursisterne i sidste ende kommer i arbejde.

”Hjertet i initiativet er, at kursisterne skal komme i job. Vi er altså ikke bare interesseret i at opkvalificere kursisterne, vi er også interesseret i få dem direkte ind på it-arbejdsmarkedet. Det er kernen i vores arbejde,” fortæller Marie Hoff, og Christopher Klüter supplerer:

”For vores kursister er det hele tiden en læringsrejse, og vi giver dem et udgangspunkt, hvor man hele tiden kan opkvalificere sig selv – også efter at man har været igennem vores forløb.”  

Ved at gøre deres kursisterne klar til det danske job-marked er projektet således en vigtig brik i en længerevarende debat om manglen på arbejdskraft i it-branchen.  

”Over en længere periode har der jo hele tiden været snakken om manglen på arbejdskraft i it-branchen. Typisk går snakken på, at man skal tiltrække udenlandsk arbejdskraft til kvalificeret stillinger. Vi er lidt en sjov brik i det spil, da vi har fokus på at opkvalificere udlændinge, som allerede er i Danmark. På den måde har vi en unik indsigt i en målgruppe, som faktisk er veluddannet, men som har brug for både opkvalificeringen, soft skills og netværk for at komme ind på arbejdsmarkedet,” fortæller Marie Hoff.

imagesdr7.png


Rollemodeller er vigtige
Generelt kommer organisationens kursister alle med vidt forskellige historier i bagagen, og de har haft hver deres vej hen mod starten på deres forløb i HackYourFuture. For organisationen er det derfor særligt vigtigt at sætte fokus på deres rollemodeller.

”Vi er gode til at fejre vores rollemodeller, som har en kompliceret vej bag sig. Det kan også åbne dørene op for at andre, som kan se sig selv i de personer. På den måde bidrager vi også til at skabe noget diversitet i it-branchen ved både at uddanne og opkvalificere mange forskellige typer med forskellige baggrunde, alder og køn,” siger Christopher Klüter. 

Case: Fra kursist til Frontend Developer

Keerthika er en indisk kvinde, som havde en teknisk baggrund, men havde svært ved at vænne sig til jobmarkedet i Danmark, herunder hvordan man søger jobs. Hun deltog i HackYourFuture’s forløb, hvorefter hun blandt andet tog kurser hos ReDi School og opkvalificerende masterclasses hos HackYourFuture. Undervejs tog hun også en certificering og havde et praktikophold. Til sidst endte hun i en stilling som Fronted Developer i fintech virksomheden i Plata, og har nu fundet fodfæste på det danske arbejdsmarked.  

 

Kontakt

Rådgivning & Videnservice

Frederikke Rosendal Egede Saabye

Chefkonsulent